Ga naar de inhoud
Nederland

Gemeente sluit criminele camping Fort Oranje: 'Schrijnende situatie'

Streetview. Beeld © Google Streetview

Camping Fort Oranje in Rijsbergen ligt al jaren overhoop met de politie en gemeente Zundert vanwege criminele praktijken en verloedering. De gemeente is het zat en sluit nu de camping, waar honderden mensen wonen.

De politie heeft sinds 2012 ruim 1700 acties uitgevoerd naar aanleiding van meldingen over de camping. Die gaan over ruzies, diefstallen, geluidsoverlast en in mindere mate over mishandeling, mensenhandel, illegale afvalstort, drugshandel en illegale prostitutie met minderjarigen.

Zundert spreekt van 'een schrijnende situatie voor veel bewoners'. Een recent GGD-rapport bevestigt hoe zorgelijk de situatie is voor de ruim 624 bewoners waaronder 120 kinderen, veelal onder de 14 jaar. "Fort Oranje is geen normale camping meer. De woon- en leefsituatie op Fort Oranje is volstrekt onacceptabel en vraagt om direct en stevig ingrijpen van de overheid", zegt burgemeester Poppe.

Bewoners met problemen

Ondanks de langdurige problemen bleef tot dusver sluiting uit. De eigenaar zegt dat recreanten zijn vertrokken door de dreigende sluiting. Het park is daardoor een toevluchtsoord geworden voor arbeidsmigranten en andere mensen met veel problemen die nergens anders meer terechtkunnen.

In het komende jaar wil de gemeente de bewoners herhuisvesten.

Fort Oranje staat in de schijnwerpers door een goedbekeken serie die SBS6 uitzendt over de ernstig verwaarloosde en verloederde camping. De makers laten de schrijnende woonomstandigheden zien van de bewoners van honderden verpauperde stacaravans.

Uitspraken Asscher

De camping kwam ook in het nieuws door uitspraken van PvdA-leider Lodewijk Asscher. De minister van Sociale Zaken zei tijdens een bezoek in februari onder meer dat 'criminelen niet de baas mogen zijn' op de camping en dat er daar sprake is van 'maffia-achtige toestanden'.

Ook zei Asscher dat misbruik wordt gemaakt van kwetsbare mensen en dat hij zich wilde inzetten voor sluiting van de camping. De eigenaar van de camping wilde via de rechter afdwingen dat Asscher zijn uitspraken zou rectificeren. Maar de rechter vond de uitspraken niet onrechtmatig.

Eigenaar Cees Engel zegt in een reactie dat hij denkt dat de camping niet gesloten gaat worden. "Dit is een voornemen van politici. Dit gaat echt niet gebeuren. We hebben meer voornemens van de gemeente gehad. De camping blijft open. Ik schrik hier niet van, ik raak alleen geïrriteerd omdat er andere dingen zijn die mijn aandacht nodig hebben."