Ga naar de inhoud
Nederland

Doorbraak Nederlands bedrijf voorkomt vergassen miljoenen kuikens

Beeld © Hans Lebbe

Al na 9 dagen kan het Nederlandse biotechbedrijf In Ovo aan de eieren van broedkippen zien of er een haan of een hen uitgebroed wordt. Door dit machinaal op een snelle en goedkope manier te meten, kan voorkomen worden dat er alleen al in Nederland jaarlijks 45 miljoen kuikens voor niets uit het ei kruipen en worden vergast.

Een automatisch systeem voor de chemische geslachtsbepaling van kippen, daar werkt het bedrijf uit Leiden nu een kleine vijf jaar aan. Nu is eindelijk het proof of concept rond, wat er op neer komt dat In Ovo met een naaldpunctie niet alleen het geslacht tijdig kan bepalen (met een foutmarge van onder de 5 procent), maar ook de kosten van de meting laag houdt zodat het systeem gebruikt kan worden in de pluimvee-industrie.

"De snelheid en de lage kosten, daar gaat het nu om", vertelt mede-oprichter Wouter Bruins aan RTL Z. "We kunnen nu eindelijk in een paar seconden onze meting doen voor een bedrag van iets minder dan 10 eurocent. Dat moet uiteindelijk nog goedkoper worden."

De ontwikkeling van deze machine moet ruim 600.000 euro kosten. Hiervoor kreeg het jonge bedrijf al ruim 165.000 euro aan overheidssubsidie. 

3,2 miljard kuikens vergast

De ontdekking moet dierenliefhebbers als muziek in de oren klinken. De machines van In Ovo gaan het vergassen van tientallen miljoenen eendagshaantjes in Nederland voorkomen. Wereldwijd gaat het om nog veel meer dieren die door de industrie als overbodig beschouwd worden: 3,2 miljard haantjes. Zij leggen in tegenstelling tot de vrouwelijke hennetjes geen eieren en zijn daarnaast ongeschikt voor de vleesindustrie.

Thumbnail

De Dierenbescherming is blij met de doorbraak. "Dit is opnieuw een stap in de goede richting. Een kuiken is volgroeid na ongeveer 21 dagen en om dan al na 9 dagen het geslacht te kunnen bepalen is wat beter dat een kuiken dat uit het ei kruipt vergassen", zegt de woordvoerder in een reactie.

Binnen twee jaar op de markt

In Ovo bouwt nu met de Deense machinefabrikant Sanovo verder aan hun machine die ongeveer 12 meter lang wordt. Bruins: "Een vrij groot apparaat die de eieren in trays taxeert en de gesexte eieren eruit haalt. Daarbij werken we nog aan een manier om de verschillende eieren bij elkaar te brengen. Medio 2017 gaan we deze machine actief testen en binnen twee jaar hebben we een werkend systeem op de markt."

In de uitzending van 1 juni besteedt Toekomstmakers aandacht aan voedsel van de toekomst. 21:30 uur op RTL Z.​