Ga naar de inhoud
Nederland

Ontslagen zorgbaas krijgt extra schadevergoeding

Beeld © RTL Nieuws

Zorginstelling Inovum in Loosdrecht heeft ex-directeur Wim Schimmel naast een wachtgeldregeling ook nog eens een fikse schadevergoeding moeten betalen. Schimmel, die in 2014 na interne spanningen vertrok, ontving zo een extra premie van 35.000 euro.

Inovum beleefde in 2013 een lastig jaar. De omzet van de Gooise ouderenzorginstelling daalde met 4 procent tot 25,4 miljoen euro. En onderaan de streep stond een verlies van 1,7 miljoen. Bestuursvoorzitter Wim Schimmel verloor dat jaar het vertrouwen van zijn managementteam, en maakte in oktober bekend te vertrekken.

Wachtgeldregeling
Tot zijn definitieve vertrek in maart 2014 oefende Schimmel nog beperkt werkzaamheden uit, maar toucheerde nog wel zijn volledige salaris. Na zijn vertrek ontving hij een wachtgeldregeling ter waarde van 175.000 euro.

In de jaarrekening over 2013 vermeldde  Inovum echter een afkoopsom van 207.000 euro, naast zijn reguliere salaris.  Mede daardoor verscheen Schimmel in 2014 op een tweede plaats in het lijstje ‘50 grootste teveelverdieners in de ouderenzorg’ van Abvakabo FNV, en in daarop gebaseerde publicaties.

Schadevergoeding
Schimmel stapte vervolgens naar de arbitragerechter, om naast zijn wachtgeld ook een schadevergoeding te eisen. Volgens de ex-topman zou hij door de verkeerde vermelding ten onrechte in de lijst veelverdieners staan, en imagoschade hebben opgelopen. Daardoor zou hij langer werkeloos zijn gebleven. De destijds 60-jarige Schimmel claimde een schade van 158.880 euro.

Uit een vonnis, dat tot dusverre onopgemerkt is gebleven, blijkt dat de arbitragerechter vorig jaar inderdaad oordeelde dat Inovum “onbehoorlijk” tegenover Schimmel heeft gehandeld. De rechter vond echter niet dat de ex-bestuurder recht heeft op de volledige geëiste schadevergoeding, mede omdat hij ook met het correcte bedrag in de lijst veelverdieners zou zijn verschenen.

Prijskaartje
Toch moest de zorginstelling Schimmel van de rechter een schadevergoeding van 35.000 euro betalen. Daarnaast draaide de zorginstelling op voor bijna 12.000 euro aan kosten van de juridische procedure. In totaal was Inovum daarmee nog eens 47.000 euro aan het vertrek van Schimmel kwijt. Inclusief het wachtgeld hangt er dus een prijskaartje van 222.000 euro aan zijn afscheid.

Huidig topman Aad de Jonge van Inovum bevestigt de betaling. "Wij vonden een schadevergoeding niet op zijn plaats. Maar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg heeft helaas anders geoordeeld. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep mogelijk, dus we hebben moeten betalen."