Nederland

71 jaar na het concentratiekamp, krijgt Cor eindelijk de brieven van zijn vrouw

26 mei 2016 08:27 Aangepast: 26 mei 2016 09:15
Het herdenkingsmonument voor de razzia in Putten Beeld © ANP

71 jaar duurde het, maar gisteravond kreeg Cor Bos uit Schagen dan eindelijk de brieven die zijn inmiddels overleden vrouw hem stuurde toen hij in een concentratiekamp zat. Al die jaren wist hij van niets.

Zijn vrouw overleed anderhalf jaar geleden en dat maakt het extra speciaal, vertelt hij tegen Omroep Gelderland. "We zijn 69 jaar getrouwd geweest. Ze had me nooit iets verteld over die brieven."

De brieven doken pas onlangs op in een oorlogsarchief.  Waarschijnlijk waren ze tussen wal en schip geraakt, omdat ze werden verstuurd in de hectische weken na de bevrijding. De eerste van de twee is gedateerd op 26 mei 1945.

'Gehoord dat je nog leefde'

"Mijn allerliefste Cor, tot mijn grote blijdschap heb ik gehoord dat je nog leefde", leest de inmiddels 93-jarige Bos het begin van de brief voor. "Ik ga het thuis nog eens overlezen." 

Hij kreeg de brieven uitgereikt in een bijeenkomst in Gelderland, waar de razzia van Putten uit 1944 werd herdacht. Bos zelf was geen slachtoffer van die razzia, maar zat al in het concentratiekamp in Amersfoort op het moment dat de honderden Puttenaren daar aankwamen. Hij kon daardoor als overlevende veel informatie geven aan de nabestaanden van de razziaslachtoffers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore