Nederland

Vader omgekomen Tommy-Boy: 'Doe het niet, blijf van je telefoon af op de fiets'

26 mei 2016 13:35 Aangepast: 26 mei 2016 14:51
Tommy-Boy Beeld © Michael Kulkens

Vorig jaar verloor hij zijn zoon Tommy-Boy van 13. Omdat die al fietsend met zijn telefoon bezig was. Nu heeft vader Michael maar één missie: ongelukken door telefoongebruik in de toekomst voorkomen.

"Als een dronken automobilist mijn zoon had aangereden, had ik het liefst gehad dat die elke nacht schreeuwend wakker werd", zegt Michael Kulkens. "Maar de vrouw die mijn zoon heeft doodgereden, heeft totaal geen schuld. Haar leven is enorm veranderd. Haar kinderen, man, vrienden, oma's, opa's, iedereen is er nog steeds mee bezig. Dit is totaal onderbelicht. Het heeft impact op honderden mensen die nog steeds met tranen in hun ogen zitten als ze langs die plek komen."

Als een hert uit het bos

Tommy-Boy kwam om het leven toen hij geschept werd door een automobilist in Bussum. Hij reed op een fietspad dat de provinciale Franse Kampweg kruiste. 'Met z'n hoofd waarschijnlijk bij z'n vakantieliefde fietste hij vanuit het bos om nog geen twaalf uur later niet meer onder ons te zijn. De bestuurster heeft hem als een hert uit het bos zien rijden en kon niets meer doen', schrijft een goede vriend van de jongen, daags na zijn dood in een column

"Daarom is het zo belangrijk dat er iets gebeurt", zegt vader Michael. "Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer." Daar zijn geen betrouwbare cijfers van en wat er is, is verouderd. Volgens een onderzoek uit 2010 zou bij 4 procent van de fietsongelukken met letsel het gebruik van een mobiele telefoon een rol hebben gespeeld.

Dopamineshotje
Thumbnail

"Het zijn beginnende fietsers, die jongeren van een jaar of twaalf", zegt Michael. "Ieder berichtje dat ze op hun telefoon krijgen, zorgt voor een dopamineshotje. Het is als seks voor volwassenen. Spannend, die berichtjes, ze moeten hem pakken en lezen."

Er moet wat Michael betreft een campagne komen op scholen en op tv. De telefoon moet uit op de fiets. "Geen 'piepjes' meer." Kulkens heeft kritiek op de bestaande app 'fietsmodus': "Ik ken veel kinderen die deze app hebben gebruikt. Er worden allerlei cadeau's beloofd maar de app is niet geslaagd. Je moet heel veel handelingen verrichten en krijgt geen punten. Daarom zijn heel veel jongeren er ook al weer mee gestopt. Dit werkt niet bij 12-jarigen."

Campagne

"Qua invulling van de campagne is alles mogelijk. We zijn bezig met een nieuwe app, voorlichting op scholen. Het moet een bewustwordingscampagne zijn. Niet omdat het mag, niet omdat het moet, maar omdat het kan. Je telefoon opnemen op de fiets is een achterhaald feit."

"Na het overlijden van mijn zoon hebben we op zijn verjaardag met 600 mensen afscheid van hem genomen op de hei. Daar waren heel veel kinderen bij van zijn school en sportclubs. Ik merkte daar al dat heel veel kinderen het snappen. Geen telefoon op de fiets. Vrienden van mijn zoon gaan er nu heel anders mee om."

Rotgeschrokken

Toch krijgt Michael ook nog steeds berichtjes van mensen dat ze er mee bezig zijn. "Dat ze zelf weer bijna iemand op de motorkap hadden die met zijn telefoon bezig was." Het gebeurde hem zelf ook en het was het ergste moment ná het overlijden van zijn zoon. "Twee jongens in Hilversum op hun fiets met de telefoon." Bijna had hij ze geraakt. Hij schrok zich echt rot.

De drukke levensgevaarlijke overgang op de weg waar Tommy-boy om het leven kwam, is inmiddels aangepast. "Er zijn houten platen geplaatst, zodat je niet meer zomaar de weg op kunt fietsen", zegt vader Michael. "Maar het is voor mij heel erg belangrijk om het gevoel te hebben dat ik er alles aan heb gedaan om ongelukken door telefoons in de toekomst te voorkomen."

Michael vroeg vanmiddag in Den Haag bij Tweede Kamerleden aandacht voor het probleem. Dat had meteen resultaat, want minister Schultz heeft aangekondigd dat ze toch gaat onderzoeken of een verbod op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets mogelijk is. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore