Ga naar de inhoud
Declaraties bestuurders universiteiten

Inspectie onderzoekt declaraties universiteiten Rotterdam, Leiden, Utrecht en Twente

De onderwijsinspectie wil opheldering over dubieuze declaraties bij de Erasmus universiteit, Universiteit Leiden, Universiteit Twente en Universiteit Utrecht.

Aanleiding zijn onthullingen van RTL Nieuws over universiteitsbestuurders die declaratieregels omzeilen met dure reisjes, dienstauto’s en snelheidsboetes. 

De inspectie constateerde eerder al dat onderwijsbestuurders een bende maken van declaraties. Ook bleek dat bij vier hogescholen en vier universiteiten declaratieregels zijn overtreden. Nu is dus duidelijk om welke vier universiteiten het gaat. De namen van de vier hogescholen zijn nog niet bekend.

Geen bestuurders

Voor Utrecht, Leiden en Twente is al duidelijk dat de fouten niet gemaakt zijn bij de declaraties van bestuurders. Zij laten aan RTL Nieuws weten dat het om declaraties van medewerkers gaat.

De inspectie neemt deze conclusie nog niet over. "We hebben de betrokken instellingen gevraagd om toe te lichten waarop de bevindingen van de accountants betrekking hadden, voor zover het om declaraties van bestuurders gaat. Of dat überhaupt het geval is en hoe vaak, zal dus nog moeten blijken."

De Erasmus universiteit laat weten dat het de brief van de inspectie pas net binnen heeft.