Nederland

Paspoort en instapkaart laten zien op Schiphol straks verleden tijd

28 april 2016 16:07 Aangepast: 31 juli 2017 15:30
Beeld © ANP

In één keer doorlopen op Schiphol, zonder paspoort of instapkaart te laten zien. Binnen twee jaar is het zover en kunnen reizigers op Schiphol in één keer doorlopen.

Lange rijen voor de vertrekhal omdat reizigers hun paspoort moeten laten zien. Deze vorm van controleren is straks verleden tijd. in juni begint Schiphol met een proef waarbij reizigers zonder paspoort of instapkaart in één keer kunnen doorlopen op Schiphol. 

Gezichtsherkenning
De douane op het vliegveld JFK in New York werkt al met gezichtsherkenningstechnologie. Hiermee wil de luchthaven menselijke fouten bij het controleren van paspoorten voorkomen. Het systeem maakt een scan van het gezicht van reizigers die de VS in willen en vergelijkt die met een foto op de chip van het paspoort.

Proef
In juni begint Schiphol met een proef. Bij twee gates op de F-pier worden gezichtsscanners neergezet. Reizigers die de foto-informatie in hun paspoort hebben laten scannen, kunnen dan zonder hun instapkaart te laten zien in het vliegtuig stappen, meldt het Parool. 

Het streven is om in 2018 ten minste één complete route, van vertrekhal tot vliegtuig, in gebruik te hebben genomen, vertelt Albert van Veen, CIO van Schiphol in Het Parool. Als je thuis al hebt ingecheckt en zonder bagage reist, kun je in een keer doorlopen.

Korter
Door deze nieuwe methode worden de rijen korter. Ook zou het werken met gezichtsscanners veiliger zijn.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore