De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) stapt in snellaadstations voor elektrische auto's. Het bedrijf opent langs de A13 bij Delft het eerste eigen snellaadstation.
Het station is volgende maand operationeel en NLE wil naar eigen zeggen een deel van de winst die het in 2015 maakte investeren in elektrisch rijden.
Er wordt inmiddels ook gekeken naar plekken om andere snellaadstations te openen. Topman Harald Swinkels wil het elektrisch rijden in Nederland in een stroomversnelling brengen, zei hij. "Hoe meer oplaadmogelijkheden er zijn, hoe aantrekkelijker volledig elektrisch rijden wordt voor een grote groep."
Op het laadstation bij Delft kunnen twee auto's tegelijk laden.
Concurrentie voor Fastned
Daarmee gaat NLE voorzichtig de concurrentie aan met Fastned, dat in Nederland zo'n 50 snellaadstations uitbaat. Maandag maakte het bedrijf bekend 3 miljoen euro aan vers kapitaal te hebben binnengesleept van aandeelhouders.
Die miljoenen worden gebruikt om te investeren in nieuwe laadpunten langs snelwegen, in de grote steden en in het buitenland. Volgens het bedrijf groeit de omzet van de stations maandelijks met 10 procent.
Niet iedereen gaat voor elektrisch
Hoewel elektrisch rijden aan populariteit lijkt te winnen, zetten niet alle autofabrikanten vol in op de nieuwe technologie. Autoconcern Daimler bijvoorbeeld heeft een nieuwe dieselmotor ontwikkeld die een stuk schoner is dan de bestaande motoren. De ontwikkeling kostte 3 miljard euro en de motor voldoet nu al aan de uitstootnormen die pas in 2017 ingaan.
Daimler merkt dat er nog weinig vraag is naar elektrische auto's en investeerde daarom in schonere diesels. Maar of dat nu zo verstandig is? Een aantal critici zet vraagtekens bij deze investering in de 'technologie van het verleden'.