Nederland

Nicolette heeft zich bekeerd tot islam: 'Ik raad iedereen de ramadan aan'

06 juni 2016 17:50 Aangepast: 07 juni 2016 22:13

Nicolette Faddel heeft zich bekeerd tot de islam. "Dit is mijn eerste ramadan. Het wordt vast zwaar, maar ik krijg er zoveel voor terug. Ik raad het iedereen aan om eens te vasten."

Vannacht is de ramadan begonnen. Nicolette, hoe voel je je?
"Een beetje zwakjes en ik heb een droge keel. Ik heb sinds vannacht 3 uur niets meer gedronken en niets gegeten. Heb nog geen slokje water op. Met dat warme weer is dat zwaar. Vanavond om 21.59 uur mag ik weer eten. En ja! Daar kijk ik heel erg naar uit."

Je bent van oorsprong geen moslim, maar je hebt je bekeerd. Leg uit.

"Ik ben geboren in Zuid-Afrika maar woon al dertig jaar in Nederland. In een multiculturele samenleving. Nadat ik op een positieve manier kennis heb gemaakt met de islam, ben ik moslima geworden. Ik heb respect voor alle geloven en alle mensen die niet geloven."

Waarom heb je je bekeerd tot de islam?
"Ik volg de profeten en wil dus meerdere geloven naleven. Daarom ben ik dit jaar moslima geworden. Het voelt goed. Ik ga veel naar de moskee om te bidden en volg allerlei cursussen."

Het is dus je eerste ramadan. Zie je er tegenop?
"Het wordt vast zwaar. Maar ik ga het echt proberen vol te houden. Hoe? Ik probeer allerlei afspraken waarin ik mensen zie eten en drinken te vermijden. Maar donderdag heb ik een bijeenkomst met een etentje waar ik echt heen moet. Dat wordt zwaar. Vooral het zien drinken van mensen lijkt me heel moeilijk omdat ik zelf nog geen slokje water mag drinken."

Waarom vast je?
"Het 30 dagen vasten is niet voor niets. Het is heel bijzonder als je het haalt. Je krijgt er veel voor terug: de rest van het jaar word je een makkelijk leven beloofd. Ik doe er verder aan mee omdat het onderdeel is van het geloof. Door het vasten kom ik dichter bij mezelf en de Koran."

Wat ga je vanavond eten?
"Om 21.59 uur mag ik eten. Ik begin met een stukje brood, wat dadels en yoghurt. Daarna ga ik denk ik pasta eten en brood. Ik kijk ernaar uit."

Vind je dat iedereen een keer mee moet doen aan de ramadan?
"Door de ramadan gebeuren er zoveel mooie dingen. Het brengt culturen bij elkaar. Mensen vasten samen, praten met elkaar en vinden steun bij elkaar. 's Avonds eten ze samen en nodigen andere mensen uit. Het vasten breng zoveel culturen samen. Prachtig om te zien."

Ramadan

  • Tijdens de ramadan vasten de moslims. 
  • Het is een periode van 30 dagen.
  • Alleen na zonsondergang en voor zonsopkomst mag er gegeten worden.
  • Ook hebben de meeste moslims geen seks en liegen en schelden ze niet.
  • Dit jaar valt de ramadan extra zwaar. Maar liefst 18 uur vasten de moslims in Nederland.
  • In vergelijking met Denemarken is dat 2 uur korter, maar met Curaçao en Bonaire is dat ineens 5 uur langer.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore