Nederland

Klem tussen treindeur: vrouw verloor beide benen. 'Eerste jaren waren vreselijk'

06 juni 2016 19:20 Aangepast: 07 juni 2016 10:15

Ze was nog maar 19 jaar toen ze haar beide benen verloor nadat ze met haar hand vast kwam te zitten tussen een deur van een Sprinter. "De eerste jaren waren echt vreselijk. Het was een gruwelijk ongeluk."

Het incident is nu bijna 18 jaar geleden. De vrouw uit Velserbroek is nu 38. Al die jaren wist ze anoniem te blijven. En ook vandaag de dag wil de vrouw, die nu in Velsen woont, zelf niet met de media praten. "Omdat het nog altijd heftig is voor haar. Ook al is het zo lang geleden", zegt Emma Kostense, jarenlang de advocaat en nog altijd woordvoerder van de vrouw.

Gruwelijke gebeurtenis

Kostense heeft nog regelmatig contact met het slachtoffer en herinnert zich ieder detail van de gruwelijke gebeurtenis als de dag van gisteren, ook al is het jaren geleden. "Omdat het zo'n ontzettend heftig en dramatisch ongeluk was", legt ze uit. "Het is één van de heftigste treinongelukken in ons land."

Vandaag maakte NS bekend strengere regels te gaan invoeren voor het instappen. Na het fluitje van de conducteur mag niemand meer de trein in. Jaarlijks gaat het 30 keer mis en raken mensen gewond doordat ze klem komen te zitten tussen treindeuren. Het verhaal van de 19-jarige studente is een uitzondering, omdat zij haar beide benen verloor: in de meeste gevallen lopen slachtoffers alleen kleine verwondingen op.  

Treindeur

De vrouw was in de bloei van haar leven toen het ongeluk gebeurde, vertelt advocaat Kostense. Ze studeerde in Maastricht. Had haar hele leven nog voor haar liggen. "Ze stond op die bewuste dag in 1998 op het station in Santpoort-Noord. Ze was onderweg naar huis. Op de één of andere manier was ze met haar hand tussen de treindeur van de stilstaande Sprinter gekomen."

Het slachtoffer kon zich niet losrukken. Met de rest van haar lichaam stond ze buiten op het perron. De conducteur, die in het achterste treinstel stond, zag haar worsteling. De trein stond toen nog stil, vertelt Kostense. "De conducteur wilde contact maken met de machinist, maar het lukte niet om verbinding te leggen. Daarom liep de conducteur via het perron naar voren. Om de machinist te waarschuwen."

Terwijl de conducteur over het perron liep, zette de machinist de trein in beweging. Hij zag de conducteur niet. Het slachtoffer zat nog altijd vast met haar hand en moest rennen. Steeds harder, om de trein bij te kunnen houden. "Op een gegeven moment is ze onder de trein gevallen. Andere passagiers zagen het gebeuren. Ze hebben aan de noodrem getrokken."

Benen geamputeerd

Toen de trein stilstond, heeft een marinier het meisje samen met een paar andere passagiers onder de trein vandaan gehaald en eerste hulp verleend. "Die marinier heeft haar benen afgebonden. Dat had hij geleerd in het leger. Hij heeft daar later nog een onderscheiding voor gekregen."

De vrouw verloor haar beide benen en kreeg twee protheses. "Het was heel zwaar en heel pijnlijk allemaal. Vooral die eerste jaren na het ongeluk."

Enorme schadevergoeding

Het was al snel duidelijk dat ze niets aan het ongeluk had kunnen doen. "De conducteur kon de machinist niet bereiken. Dat is een grove fout geweest. De NS is daar als werkgever aansprakelijk voor gesteld. De zaak heeft jaren geduurd."

Het slachtoffer heeft uiteindelijk een enorme schadevergoeding gekregen. Hoeveel, wil advocaat Kostense niet zeggen. Lokale media hadden het destijds over 'ruim een miljoen'.

Die zak met geld heeft haar wel geholpen, weet Kostense. "Ze kon daardoor een nieuwe opleiding beginnen en veel reizen. Ze kon de dingen doen die ze leuk vond en dat heeft haar goed gedaan. Al was het ongeluk natuurlijk vreselijk voor haar."

Genieten

Kostense heeft de vrouw laatst nog gesproken. "Het gaat goed met haar. Ze is opgewekt, al is ze het ongeluk nooit vergeten. Iedere dag wordt ze eraan herinnerd. Maar ze heeft haar leven opgepakt en kan weer genieten van de mooie dingen." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Flynn (3) werd bijna geplet door twee treindeuren

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore