Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Voorrang voor groene taxi's op Amsterdam Centraal

08 oktober 2015 15:20 Aangepast: 08 oktober 2015 15:51
Deze taxi's van Tesla krijgen vanaf deze week voorrang op Amsterdam CS. Beeld © ANP

Het is een van de drukste taxistandplaatsen van Nederland: die op Amsterdam Centraal. Vanaf vandaag krijgen taxichauffeurs met een uitstootvrije taxi daar 'voorrang' op vervuilende taxi's.

De taxistandplaats werd begin van deze week verplaatst naar de achterkant van het station. De wethouders Litjens (Verkeer) en Choho (Duurzaamheid) openden vanmiddag daar de 'eerste groene taxistandplaats van Nederland'.

Vier snelladers
De nieuwe opstapplaats, onder de overkapping van het busstation, biedt plek aan 33 taxi's, zes meer dan de voormalige standplaats aan de voorkant. Begin volgend jaar komen er vier snelladers voor elektrische taxi's bij.

In het wachtgebied worden de kentekens ingescand. Als er een plek vrijkomt wordt de taxi die het langste stond te wachten, afgeroepen. Elke vierde taxi die opgeroepen wordt, is -indien mogelijk- een elektrische taxi. Groene taxi's krijgen dus voorrang.

De ambitie van de gemeente is dat in 2018 alle taxi's op de standplaats bij CS uitstootvrij zijn. In 2025 moeten zelfs alle taxi's in Amsterdam schoon zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore