Ga naar de inhoud
Nederland

Weddingplanner voorspelt: 2017 wordt weer een echt trouwjaar

Weddingplanner Vivian ter Huurne, 'het Bruidsmeisje'. Beeld © Bruidbeeld Film & Fotografie

Het huwelijk minder populair? Weddingplanner Vivian ter Huurne merkt er niets van. Uit cijfers blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een geregistreerd partnerschap, maar bij haar gaan de zaken juist uitstekend. "Als ik zou willen, kan ik wel 100 bruiloften doen in een jaar."

Het Bruidsmeisje, het bedrijf van Vivian (32) zat de afgelopen jaren gewoon volgeboekt. "Ik neem niet te veel bruiloften aan, want ik hou het graag persoonlijk. Van collega's hoor ik wel dat ze vorig jaar een minder jaar hebben gehad."

Ook al merkt de weddingplanner er misschien niets van, het aantal huwelijken in Nederland neemt al jaren af. In 2010 trouwden nog ruim 75.000 stellen, vorig jaar waren dat er ongeveer 64.000. Tegelijkertijd wordt het geregistreerd partnerschap populairder: in 2015 sloten bijna 13.000 stellen zo'n overeenkomst, 2500 meer dan een jaar eerder.

Meer dan het perfecte plaatje

Hoe kan het dat de huwelijksbranche niet onder de daling lijkt te lijden? "De keuze om te trouwen wordt nu denk ik bewuster gemaakt", zegt Vivian. "Er zijn ongeveer 500 weddingplanners in Nederland. Ik denk dat het aantal bruidsparen dat een weddingplanner inschakelt steeds hoger wordt."

Het gaat namelijk niet meer alleen om het perfecte plaatje, zegt de weddingplanner. "Bruidsparen willen dat het op de dag zelf goed geregeld is. Ze vinden het fijn hun vrienden of broer of zus niet te hoeven belasten met al het regelwerk."

Gratis vaak juist niet gratis

De cijfers die laten zien dat gratis trouwen nu zo populair is, geven volgens Vivian daarom een verkeerd beeld. "Het bedrag dat aan huwelijken wordt besteed, stijgt alleen maar. Ik merk wel dat mensen vaker gratis gaan trouwen bij de gemeente, maar dan trouwen ze nog een keer in het buitenland, met een volledige ceremonie."

Ook hebben sommige mensen de ideale plek voor hun bruiloft in het hoofd, maar mag je daar officieel niet trouwen. "Dan trouwen ze bijvoorbeeld gratis op maandag en wordt de ceremonie op die mooie plek dan geleid door een goede vriend, oom of zelfstandig trouwambtenaar. Ik heb wel eens een huwelijk van tonnen euro's gehad op een maandag. Het enige dat goedkoop was, waren de leges van de gemeente."    

'2017 weer een trouwjaar'

Dan nog een voorspelling: het zal Vivian niet verbazen als 2017 weer een echt trouwjaar wordt. "Ik heb al opvallend veel aanvragen binnen en hoor hetzelfde van collega's. Er zijn bruidsfotografen die al bijna vol zitten voor 2017."

Vooral de data 1-7-17 en 7-7-17 zijn populair. "Omdat dat een mooie getallenreeks is en omdat die dagen toevallig ook nog op vrijdag en zaterdag vallen. Dat blijven de populairste dagen."