Ga naar de inhoud
Nederland

23-jarige Tommie in top 10 beste nieuwe bierbrouwers ter wereld

Beeld © George Stoekenbroek

Hij begon in de schuur van zijn ouders en behoort nu al tot de crème de la crème van de bierbrouwers. De Nederlandse Tommie verovert de wereld met zijn Tommie Sjef Wild Ales.

Vandaag hoorde hij het mooie nieuws: volgens het toonaangevende RateBeer behoort zijn bier tot de top 10 van beste nieuwkomers ter wereld. Het bier van Tommie Sjef Koenen staat op plek 8. 

"Dit is wel heel tof, ik had het niet echt verwacht," reageert Koenen per telefoon. "RateBeer zie ik als een autoriteit en er deden veel kandidaten mee. Dus dit is best wel een eer."

Huwelijk tussen bier en wijn

RTL Z sprak Koenen in december over zijn bieronderneming. Hij omschreef zijn drank als een soort huwelijk tussen bier en wijn. "Het is wat zurig, het heeft wat weg van champagne. En omdat er geen suikers meer inzitten maar wel tannine, heeft een soort wijnachtige smaak. Het is wat fruitiger, minder zwaar." 

De 23-jarige begon in de schuur van 16 m2 van zijn ouders, maar is inmiddels verhuisd naar een loods van 150M2. En daar gaat het 'super goed', vertelt hij. "Het eerste bier uit de loods is klaar in mei of juni."

Productie verdubbeld

Koenens bier is nu nog heel schaars. Tommie Sjef Wild Ales kun je alleen in een paar winkels en zijn webshop kopen. En bij die laatste is het nu ook nog uitverkocht. "Ik heb nu de productie verdubbeld, dus binnenkort is het bier voor meer mensen beschikbaar."

De bierbrouwer, die stiekem vooral Conservatoriumstudent is, wil 'later als hij groot is' zijn twee passies gaan combineren. "Ik wil gitarist én bierbrouwer worden. Je zou het niet zeggen, maar die twee lijken veel op elkaar. Ik heb vaak iets in mijn hoofd en dat kan ik vervolgens vertalen naar een compositie of bier. Ik hou van smaken én klanken."