Ga naar de inhoud
Sinds juli 2023

Weer een relatie in de gevangenis: beveiliger ontslagen

Gevangene in cel. Beeld © ANP

Een beveiliger van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Vught is op staande voet ontslagen om een relatie met een gedetineerde in de gevangenis. Volgens de DJI speelde de relatie sinds juli 2023.

De DJI noemt ongeoorloofd contact met een gedetineerde 'uitermate kwalijk' en 'ongehoord'. "Wij staan voor een veilig leef- en werkklimaat in onze inrichtingen en wij treden bij een dergelijke melding direct op", meldt DJI.

Niet de eerste keer

De ontslagen medewerker was nu werkzaam bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning, die het vervoer van arrestanten en gedetineerden verzorgt.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen medewerkers gevangenis corrupt of chantabel: 'Topje van de ijsberg'

Hoewel het ten strengste verboden is, gebeurt het geregeld dat relaties ontstaan tussen gevangenisbewaarders en gedetineerden, schreef RTL Nieuws afgelopen weekend.

Dordrecht

Ook een medewerker van de PI in Dordrecht werd op 23 juni vorig jaar op staande voet ontslagen, nadat werd ontdekt dat de medewerker seks had gehad met een gevangene.

Daarnaast zijn veel medewerkers op de vingers getikt omdat ze onvoldoende professionele afstand hielden van gedetineerden of ex-gevangenen. Zo werd in 2021 een medewerker ontslagen vanwege het hebben van contact en overmaken van geld naar voormalige gevangenen.

In slaap gevallen

Van bewaarders wordt verwacht dat ze alert zijn, maar dat blijkt niet altijd het geval. Zeker zes cipiers zijn sinds 2020 betrapt op het slapen tijdens nachtdiensten. Twee van hen werden ontslagen.

In onderstaand overzicht vind je alle omschrijvingen van zaken die RTL Nieuws verzamelde sinds 2020. Je ziet hier alleen de meldingen die zijn aangetoond of nog in onderzoek zijn volgens DJI. Gebruik de pijlen of zoekbalk om te zoeken naar specifieke meldingen of afdoeningen. Bijvoorbeeld contrabande (het invoeren van smokkelwaar).