Ga naar de inhoud
Krokusvakantie

Hoge temperaturen, weinig sneeuw in Alpen: 'Maar er is hoop'

Bern, Zwitserland. Beeld © Imago Stock & People GmbH

Wie deze week op wintersport wil in de Alpen, zal het vooral moeten doen met zachte temperaturen. Met een paar graden boven 0 moet je vooral hoger zijn om echt goed te kunnen skiën, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "De omstandigheden zijn niet ideaal, maar er is hoop op een betere sneeuwsituatie."

Het weer kan deze week het beste omschreven worden als wisselvallig. Een combinatie van zon, wolken, regen en sneeuw valt te verwachten. Afgelopen weekend is er best wat sneeuw gevallen, zegt De Jong. 

In het oosten van Zwitserland en Frankrijk lijkt het de komende dagen droog te blijven, met af en toe wat ruimte voor de zon. "Morgen zal het in de Alpen in de ochtend vooral vriezen, dus dan is het aangeraden om vroeg de piste op te gaan."

Beroemde
Lees ook:
Beroemde Franse ski-afdaling ten dode opgeschreven: 'Te gevaarlijk'

Deze week zal het qua sneeuw tegenvallen, stelt De Jong. "Tot zo’n 1200 meter ligt er niet veel. Ga je wat hoger naar de 1500 meter, dan is het wel wit gekleurd." De temperaturen zullen de rest van de week ook langzaam stijgen en de 0-gradengrens ligt daardoor doorgaans boven de 2000 meter. “De temperaturen blijven hoog voor deze tijd van het jaar."

Groene pistes

De sneeuw die wel valt, zal door de regen ook niet lang blijven liggen, met groene pistes als gevolg. Donderdag stijgt de temperatuur naar zo’n 10 tot 11 graden in de Alpen. Vanaf het weekend komen er dan meer regen- en sneeuwbuien aan en lijken de temperaturen weer wat te gaan dalen. "Dit is nog onzeker, maar op lange termijn lijken de condities wel te gaan verbeteren en is er hoop op een betere sneeuwsituatie."

Dat februari een zachte maand is tot nu toe, is ook in Nederland te merken. Komende donderdag kan het hier lokaal 14 tot 15 graden worden. Af en toe komt de zon tevoorschijn, maar mogelijk ook wat regen.

"Waar het normaal ongeveer 7 graden overdag moet zijn, is het nu extreem zacht qua temperatuur. We hebben af en toe zelfs nachten met 10 graden, terwijl het dan net iets boven 0 moet zijn." Daarmee lijkt ook hier in Nederland weinig zicht te zijn op echt winterweer. 

Bekijk ook: 'Dit zijn de Belgische Alpen'

00:56
In België zorgde de sneeuw eind januari voor recorddrukte in de skigebieden.