Ga naar de inhoud
Tientallen trekkers

Boeren rijden op snelweg naar Haarlem, met toestemming gemeente

Trekkers onderweg naar Haarlem. Beeld © ANP

Tientallen trekkers zijn onder politiebegeleiding de A22 bij Velsen opgereden. Dat gebeurde kort nadat de gemeente Velsen de boeren toestemming gaf om op de snelweg te protesteren.

De boeren rijden van Beverwijk naar het provinciehuis in Haarlem. Daar willen zij een petitie aanbieden tegen nieuwe Europese regels over het uitrijden van mest. De eerste trekkers zijn daar rond 11.30 uur gearriveerd.

De politie reed voor de stoet trekkers uit, om de boeren te begeleiden. Er rijden ook enkele personenauto's en vrachtwagens tussen de trekkers in.

Groot recht

Een woordvoerder van de gemeente Velsen zegt dat demonstreren 'een groot recht' is. De gemeenten hebben samen met de politie en organisatoren van de demonstratie afspraken gemaakt over de actie van de boeren. 

Boerenprotesten:
Lees ook:
Boerenprotesten: A50 nacht dicht om asbest na brand, ook meerdere ongelukken

De boeren willen naar eigen zeggen een 'publieksvriendelijke actie' voeren en zeggen geen snelwegen te blokkeren of dingen in brand te steken. De ANWB laat weten dat er vooralsnog geen files zijn door het protest.

Stikstofuitstoot

De boeren willen onder meer dat de Europese en landelijke regels waardoor ze minder mest mogen uitrijden, worden opgeschort. Ook willen ze dat programma's voor het landelijk beleid tijdelijk worden stopgezet, tot er duidelijkheid is over het budget en het beleid.

Daarnaast pleiten ze voor het veranderen van de regels voor stikstofuitstoot en legaliseren van zogenaamde PAS-melders. PAS-melders zijn bedrijven of ondernemers die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden volstaan met een melding van de berekende stikstofbelasting op kwetsbare natuur.

Een kleine week geleden protesteerden boeren op verschillende snelwegen in Nederland. Toen werd er ook brand gesticht en vuurwerk afgestoken:

Boeren blokkeren snelwegen en steken vuurwerk af

00:27
Onder meer op de A50 bij Apeldoorn en de A12 bij Veenendaal is er brand gesticht.