Ga naar de inhoud
Blijft zeldzaam

Samen uit het leven stappen, zoals Dries van Agt en 'zijn meisje', komt vaker voor

Dries en Eugenie van Agt in 2013. Beeld © ANP

Afgelopen maandag stierven voormalig minister-president Dries van Agt en zijn vrouw samen hand in hand. De gezondheid van het duo was broos en kwetsbaar. Ze wilden 'absoluut niet zonder elkaar'. En dus kozen ze ervoor om samen te sterven. Uit cijfers blijkt dat het aantal paren dat kiest voor duo-euthanasie, toeneemt.

Meer dan zeventig jaar waren ze samen. Dries en zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. En al die tijd is hij haar 'mijn meisje' blijven noemen. Ze waren een absolute 'twee-eenheid', vertelt Gerard Jonkman van The Rights Forum, de stichting die door Van Agt werd opgericht en die het overlijden vandaag wereldkundig maakte. 

Jonkman leerde Van Agt in de afgelopen jaren goed kennen en doet namens de familie het woord. "Eugenie was echt zijn steun en toeverlaat."

Toename duo-euthanasie

In 2019 werd aan 17 paren duo-euthanasie verleend. Dit aantal steeg in 2022 naar 29 paren. 

Een (echt)paar dat samen uit het leven wil stappen moet eerst apart van elkaar een verzoek voor euthanasie indienen. De trajecten worden los van elkaar opgestart en door verschillende artsen beoordeeld. Euthanasie wordt alleen goedgekeurd als aan een aantal zorgvuldigheidseisen wordt voldaan. Zoals dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. En dat er goed over het besluit is nagedacht en de vraag vrijwillig gesteld wordt. 

Bron: Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). 

Al jaren geleden had Van Agt een keer tegen Jonkman gezegd dat als de tijd zover was en het hen gegund zou zijn, hij zou overwegen om samen met zijn vrouw het leven te verlaten. Dat het afgelopen maandag daadwerkelijk zover was, wist Jonker niet. Maar hij is er niet verbaasd om. 

Broos en kwetsbaar

De gezondheid van beiden was broos en kwetsbaar. Met name de gezondheid van zijn vrouw liep terug. 

Oud-premier
Lees ook:
Oud-premier Dries van Agt op 93-jarige leeftijd overleden

Volgens Jonkman had Van Agt achteraf moeite met het feit dat hij er tijdens zijn politieke carrière weinig voor zijn gezin kon zijn. Dus hebben hij en zijn vrouw hun laatste jaren bewust enorm genoten van tijd met hun kinderen en kleinkinderen. 

Uiteindelijk stierven ze in hun woonplaats Nijmegen hand in hand. Van Agt en zijn vrouw Eugenie zijn beide 93 jaar geworden.