Ga naar de inhoud
'Ernstig dierenleed'

Aangifte tegen Marktplaats om advertenties voor Scottish Fold-katten

Een Scottish Fold- of vouwoorkat. Beeld © ANP

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals doet aangifte tegen Marktplaats omdat er op het platform kittens van het ras Scottish fold worden aangeboden. Door de advertenties toe te staan faciliteert Marktplaats volgens House of Animals 'ernstig dierenleed'.

Deze katten hebben een genetische afwijking aan hun kraakbeen, waardoor ze op latere leeftijd ernstige gezondheidsproblemen kunnen krijgen.

Sinds 2014 is het verboden om te fokken met Schotse vouwoorkatten, zoals ze ook wel heten. Dat fokverbod geldt ook voor kruisingen met een ander ras. De NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming houden hier toezicht op.

'Toevallig gedekt'

House of Animals zag in drie maanden tijd meer dan honderd advertenties waarin Scottish fold-kittens werden aangeboden en deed undercoveronderzoek bij diverse aanbieders. Daaruit zou blijken dat verkopers wel degelijk op de hoogte zijn van het fokverbod.

"Het viel op dat de Scottish fold vaak 'toevallig' gedekt was door de Britse korthaar van de buren. Ook werden poezen gedekt door een Scottish fold-kater die op Marktplaats als dekkater werd aangeboden", zegt de organisatie.

Dierenartsen
Lees ook:
Dierenartsen vrezen run op katten met gevouwen oortjes: 'Kat heeft altijd pijn'

Oprichter Karen Soeters van House of Animals vindt het 'ronduit schokkend dat in Nederland nog steeds open en bloot op zo'n grote schaal met deze dieren gefokt en gehandeld wordt, zonder normale handhaving'. Volgens haar helpt Marktplaats bij de verkoop van 'verboden waar'.

Populair door een film

Marktplaats doet er naar eigen zeggen alles aan om misbruik van het platform te voorkomen. Zo moeten aanbieders van honden en katten betalen voor het adverteren, zodat zij indien nodig via betaalgegevens snel kunnen worden opgespoord. Ook werkt het bedrijf samen met de NVWA, dat met een gespecialiseerd team toezicht houdt op advertenties voor dieren.

"Marktplaats zal, indien het houden van Scottish fold-katten bij wet verboden wordt, uiteraard de nodige stappen ondernemen met betrekking tot de Scottish fold-katten."

De Schotse vouwoorkat staat extra in de belangstelling vanwege de spionagefilm Argylle die nu in de bioscoop draait. Daarin draagt de hoofdrolspeelster een Scottish fold-kat met zich mee in een rugzak.

'Schattige'
Lees ook:
'Schattige' kat met vouwoortjes eigenlijk heel zielig, NVWA waarschuwt fokkers