Ga naar de inhoud
Komt door huurprijzen

Biertje met carnaval is het duurst in Eindhoven, prijzen kunnen verschillen

Carnavalsvierders in Eindhoven. Beeld © ANP

Voor een biertje met carnaval ben je (bijna) overal 3 euro of meer kwijt. De duurste stad is Eindhoven met een gemiddelde prijs van 3,70 euro. In Limburg zijn carnavalsvierders het duurste uit in Venlo, waar een biertje vandaag en morgen 3,65 euro kost.

In het gros van de Brabantse gemeentes ben je rond de 3 euro kwijt voor je biertje. De prijs in steden als Breda, Tilburg en Den Bosch ligt hoger. Daar ben je gemiddeld 3,50 euro kwijt. 

Bierprijs Eindhoven

Eindhoven is de duurste stad. Daar ben je gemiddeld 3,70 euro kwijt voor een pilsje. Volgens Ruud Bakker, voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland schommelt de bierprijs in Lampegat (zoals Eindhoven met carnaval heet) tussen de 3,60 en 3,80 euro. Vorig jaar betaalde je 3,50 euro voor je pilsje. Hij legt uit waarom de prijs gestegen is.

"De loonkosten zijn met 9 procent gestegen, de alcoholtaks is met 4 cent per glas omhoog gegaan. De huurprijzen zijn gestegen en dan zijn er nog de kosten die samenhangen met een vergunningsaanvraag. Zo moeten we in Eindhoven alles zelf regelen, dus ook de schoonmaak. Dan vind ik die gemiddelde prijs van 3,70 euro wel te respecteren, al snap ik dat de consument daar misschien anders over denkt."

Wirwar
Lees ook:
Wirwar aan regels rond bekers carnaval: dit ga jij ervan merken

In buurgemeente Geldrop-Mierlo ligt de gemiddelde bierprijs lager. In een overzicht van Omroep Brabant wordt 2,25 euro genoemd, maar die prijs klopt niet, zegt Richard Pors. Hij is eigenaar van Heerenhuys23 en voorzitter van horecavereniging Dommeldal. "Misschien dat die prijs in een buurthuis of sportkantine wordt gehanteerd, maar niet in een horecazaak."

Volgens hem ligt de prijs in Geldrop-Mierlo over het algemeen rond de 3 euro. In zijn zaak betaal je 3,20 euro voor een biertje met carnaval, een stijging van 20 cent ten opzichte van vorig jaar. "Toen hebben we de prijs niet verhoogd, nu moesten we wel iets doen", zegt hij. Pors schenkt zijn bier in een glas van 25 centiliter. "Dat vind ik belangrijk om te benoemen. Want krijg je een glas van 18 centiliter, 20 of 25 centiliter? Dat is nogal een verschil."

Huurprijzen

Het verschil met buurgemeente Eindhoven zit volgens Pors vooral in de huurprijzen, die worden doorberekend in de bierprijs. Omdat de huurprijzen in Geldrop-Mierlo lager zijn, is dat terug te zien in de prijs voor een pilsje. "Wij gaan nooit 3,50 euro vragen."

Wil je minder dan 3 euro voor een biertje betalen? Dan kun je carnaval gaan vieren in Budel, in de gemeente Cranendonck. Bij de Bonte Os ben je 2,75 euro kwijt voor je biertje, zegt eigenaar Ivo Neeskens. "De stad is altijd duurder. In het dorp vraag je niet de hoogste prijs." Ook Neeskens geeft aan dat het verschil in de hoogte van de huurprijs een belangrijke rol speelt.

Carnaval
Lees ook:
Carnaval staat voor de deur, steden nemen maatregelen tegen drukte

Ook in Limburg betaal je ruim 3 euro voor een biertje, zo inventariseerde 1Limburg. In Venlo wordt gebruikgemaakt van een munt waarmee je in de hele stad kunt betalen. Het Venlonaerke is vandaag en morgen 3,65 euro waard. Vanaf zondag is de munt 3,40 euro waard. 

Op het evenement 't Kanon van 't Balkon in Sittard betalen bezoekers 3,25 euro voor hun biertje. Vorig jaar was dat nog 3 euro. 

Agenda carnavalsartiest Danny ramvol: '15 optredens per dag'

00:49