Ga naar de inhoud
Ontsnapt

Weglopende peuters moeilijk te voorkomen: 'Zoontje stond op sokken in de regen'

Angelique met haar zoontje. Beeld © Privé-archief

Het is de nachtmerrie van elke ouder: even je kind uit het oog verliezen, en weg is-ie. De voordeur open en de wijde wereld in. Onlangs trof de politie in Amsterdam twee weggelopen kindjes van 2 en 3 alleen aan op straat. Maar kleine weglopertjes komen vaker voor: "Hoe verstandig je ook denkt te zijn, soms zijn ze je te slim af."

Gelukkig worden de meeste kleine kinderen die besluiten om het avontuur op te zoeken al snel weer met hun ouders herenigd. Maar niet zonder hun ouders eerst een kleine (of grote) hartverzakking te bezorgen.

Het overkwam Tirza, die de deur juist op de knip had zitten om te voorkomen dat haar nogal ondernemend ingestelde zoon er op een onbewaakt moment vandoor zou gaan. "Maar hij was zo handig om een hoge kinderstoel naar de voordeur te schuiven", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Hij had de huissleutels uit mijn handtas gevist, de sleutel in het slot gestoken en voilà: hij kon gaan en staan waar hij maar wilde."

Twee
Lees ook:
Twee peuters (2 en 3) alleen op straat gevonden in stromende regen

Tirza werd even later wakker van de deurbel. "De persoon aan de deurbel bleef de bel maar indrukken. Ik rende naar beneden om te kijken wat er aan de hand was, en toen zag ik bij de voordeur mijn sleutels in het slot hangen en een kinderstoel staan. De schrik sloeg me om het hart."

'Ik heb iets gevonden'

"Ik deed de deur open en daar staat de buurman met mijn zoon aan zijn hand, op blote voeten met een duim in de mond."

De buurman was net terug van zijn nachtdienst en liet nog even de hond uit, toen hij Tirza's zoontje op een schommel in de speeltuin aantrof, om half 7 's ochtends, in alleen zijn pyjama, midden in de winter. 'Ik heb iets gevonden, en ik denk dat je het wel terug wil', zei hij."

Na de succesvolle ontsnappingspoging van haar zoon trof Tirza maatregelen. "Wij hebben daarna op alle buitendeuren en ramen een alarm gezet, met magneetcontactjes. Zodat hij niet meer ongemerkt weg kon gaan. Dat was wel nodig ook, dat alarm ging weleens af. Maar we waren er sindsdien altijd op tijd bij." 

Dat wil niet zeggen dat haar zoon helemaal nooit meer is weggelopen. "Op zijn eerste schooldag hadden we nog zo gezegd: het is een wegloper, laat hem niet zonder toezicht de klas uitgaan. Maar op de allereerste schooldag was hij er al vandoor. Toen is hij gevonden op een rotonde, op weg naar huis, want 'school was stom'." 

Kat

Ook Angelique kreeg op een dag de schrik van haar leven toen haar zoontje er opeens vandoor bleek te zijn. 

"Het was op een zondagochtend, mijn zoontje was 2. Hij was lekker op de gang aan het spelen, dacht ik. Ik zat op de bank koffie te drinken, toen ik opeens een koude tocht langs mijn benen voelde. Toen ik op de gang keek, stond de voordeur wijd open en was mijn zoon weg", vertelt Angelique. 

"De kat had met een sprong de voordeur open weten te maken, en waarschijnlijk is mijn zoon achter de kat aan gegaan."

Dit
Lees ook:
Dit boek moet kleine kinderen leren hoe ze niet vermist moeten raken

Zomaar op avontuur gaan was eigenlijk niets voor hem: "Het was echt toeval. Eigenlijk is hij heel kalm, altijd de kat uit de boom kijken." Maar nu stond hij plotseling buiten. 

In de stromende regen

"Daar stond hij, in de stromende regen, op sokken, in pyjama, midden op straat. Hij was aan het rennen, maar hij was pas 2 dus het ging niet heel hard."

Zoals elke moeder schrok Angelique zich een ongeluk. "Ik slaakte echt een oerkreet toen ik het zag. Hij moest hard lachen, en begon bij me weg te rennen. Hij dacht dat het een spelletje was." 

Kleuter
Lees ook:
Kleuter alleen over straat laten gaan? 'Kijk goed naar wat je kind aankan'

Gelukkig had Angelique haar zoontje al snel te pakken. "Ik heb hem opgepakt en mee naar binnen genomen. Eerst moest ik ook heel hard lachen, maar toen het een beetje bezonken was, moest ik hard huilen. Het is best een drukke straat waar we aan wonen. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als het geen zondag, maar maandag in de ochtendspits was geweest." 

Deur altijd op slot

Sindsdien gaat bij Angelique thuis de voordeur altijd op slot. "Mensen zeggen daar altijd iets van als ze op visite komen, van 'hé, moet de deur nou meteen op slot'. Maar dat is automatisme, dat gaat er niet meer uit." 

Een weglopend kind kan iedereen overkomen. "Je bent gewoon met je dagelijkse dingen bezig, en opeens gebeurt het je", zegt Angelique. 

Daar is Tirza het mee eens. "Het kan gewoon gebeuren, hoe goed je ook voor je kind zorgt. Sommigen hebben die drang naar avontuur, en soms gaat het op een manier die je niet ziet aankomen. Wij hadden nooit verwacht dat onze zoon van 3 met een hoge kinderstoel de deur open zou maken."