Ga naar de inhoud
Ruim 47.000 asielaanvragen dit jaar

Meer asielzoekers naar Nederland dan vorig jaar

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. Vorige week kwamen er aanzienlijk meer mensen naar ons land dan in dezelfde week vorig jaar.

Ongeveer 1200 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n negenhonderd asielzoekers. Voor de tiende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

Volgens de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben sinds begin oktober ongeveer 13.000 mensen asiel aangevraagd. In dezelfde weken vorig jaar ging het om 10.500 mensen. Het gaat om afgeronde cijfers, dus de werkelijke aantallen kunnen iets afwijken.

Nareizigers

Bij de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.

Van
Lees ook:
Van der Burg: 'Opvang asielzoekers mogelijk op Defensielocaties'

Vorig jaar waren de maanden oktober en november ook druk, maar in december nam de instroom toen af en werd het iets rustiger. Nu gebeurt dat nog niet.

Sinds het begin van dit jaar waren er ruim 47.000 asielaanvragen, meer dan vorig jaar rond deze tijd. Nog een jaar eerder, in 2021, waren er in de eerste 49 weken van het jaar ongeveer 34.400 asielaanvragen.

Aantal aanvragen kan schommelen

VluchtelingenWerk zegt dat het aantal asielaanvragen kan schommelen. Zo waren er in augustus en september juist duidelijk minder aanvragen dan in dezelfde maanden vorig jaar. "Het aantal asielaanvragen kan de ene keer hoger of lager uitpakken dan de andere keer. Dat is erg afhankelijk van wat er speelt in de wereld."

Bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland werken asielzoekers. In onderstaande video vertelt de 24-jarige Ibrahim over zijn baan:

Asielzoekers komen amper aan werk, maar hier wel: 'Win-winsituatie'

01:36