Ga naar de inhoud
Onderzoek misbruikslachtoffers

'Jehovah’s Getuigen klagen Nederlandse staat aan voor discriminatie'

Het paleis van justitie in Den Haag. Beeld © ANP / Tobias Kleuver

Jehovah’s Getuigen hebben de Nederlandse staat aangeklaagd wegens discriminatie. De staat zou alleen onderzoek hebben gedaan naar hun afhandeling van misbruikzaken, en zou dit bij andere religieuze organisaties niet hebben gedaan. En dit vinden zij onterecht.

De Getuigen vinden het ongegrond en dus discriminerend dat alleen hun organisatie onder de loep is genomen, laat het landelijk bestuur aan dagblad Trouw weten.

Onderzoek 2020

De specifieke reden voor de aanklacht draait om een onderzoek van de Universiteit Utrecht uit 2020, waaruit bleek dat de afhandeling van misbruikzaken binnen Jehovah's Getuigen vaak te wensen overliet

Uit het onderzoek bleek dat zestig procent van de misbruikslachtoffers de afhandeling van misbruikzaken binnen de organisatie zelfs het rapportcijfer 1 gaven. De zaken zouden altijd intern opgelost worden en dit zou volgens het rapport traumatisch zijn voor de slachtoffers.

'Misbruikslachtoffers
Lees ook:
'Misbruikslachtoffers Jehovah's Getuigen vrezen heksenjacht'

Maar de Jehovah's Getuigen zijn het niet eens met deze conclusie en vinden dat de resultaten 'eerder duiden op een mening van de onderzoekers dan op een wetenschappelijk onderbouwd standpunt'. 

Bodemprocedure

Nu proberen ze via een bodemprocedure de staat voor discriminatie veroordeeld te krijgen, een grover middel. De Getuigen zijn het onder meer niet eens met de karakterisering van hun religie als een ‘gesloten gemeenschap’. 

Dat zij het enige kerkgenootschap zijn dat onderzocht werd, betekent nog niet dat er daarom sprake is van discriminatie, zegt bijzonder hoogleraar recht en religie Paul van Sasse van IJsselt tegen dagblad Trouw. “Er kunnen gerechtvaardigde gronden zijn om daar speciaal aandacht voor te hebben, zoals signalen dat meldingen niet goed worden opgepakt.”

'Redelijk unicum'

Het is bijzonder dat een religieuze organisatie de Nederlandse staat aanklaagt. Van Sasse van IJsselt noemt het een 'redelijk unicum', zo schrijft de krant. 

Maar in Europa gebeurt het vaker en ook de Jehova's Getuigen procedeerden bij het Europese Hof al vaker tegen overheidsbemoeienis. En kregen bovendien vaak gelijk. 

De inhoudelijke behandeling van de aanklacht is al geweest en aankomende woensdag, 13 december, volgt de uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Schietpartij
Lees ook:
Schietpartij met acht doden in Hamburg: dit is wat we weten