Ga naar de inhoud
Tweede keer dit jaar

Klimaatactie: Canal Grande in Venetië kleurt groen, net als afgelopen mei

Het groene kanaal in Venetië. Beeld © ANP

Klimaatactivisten hebben in Venetië het water van het Canal Grande groen laten kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

Leden van Extinction Rebellion waren verantwoordelijk voor de stunt. Eind mei gebeurde hetzelfde in de Venetiaanse kanalen. In Rome werd het water van het Trevifontein eerder dit jaar onder handen genomen met zwarte kleurstof om te demonstreren tegen de olie-industrie.

Titanic

Enkele activisten lieten zich zaterdag in Venetië bovendien aan touwen van de Rialtobrug zakken, gewapend met een spandoek waarop stond 'COP28: terwijl de regering praat, hangen wij aan een zijden draadje'. Een cellist speelde langs het kanaal beroemde delen uit de soundtrack van de film Titanic. Met COP28 verwijzen de activisten naar de klimaattop in Dubai, die nu bezig is.

In Milaan, Rome, Turijn en Bologna werden vergelijkbare manifestaties gehouden om de 'belachelijke vorderingen' bij de klimaattop in Dubai aan de kaak te stellen. De activisten vinden de klimaatmaatregelen tot op heden zwaar onvoldoende.