Ga naar de inhoud
Na melding reanimatie

Onderzoek bevestigt: twee doden in Rijnsburg door koolmonoxide

De brandweer heeft ook omliggende woningen gecontroleerd. Beeld © Flashlight Fotografie

De twee mensen die vandaag om het leven kwamen in Rijnsburg zijn om het leven gekomen door koolstofmonoxidevergiftiging. De politie vermoedde dat al, en dat wordt bevestigd na onderzoek. In het huis werd eerder al een hoge concentratie koolmonoxide gemeten door de brandweer.

De politie kwam rond 12.15 uur vanmiddag in actie, nadat er een melding van een reanimatie was binnengekomen. Ter plaatse bleek dat omstanders een van de slachtoffers al uit de woning hadden gehaald. Toen de politie aankwam, was het slachtoffer al overleden. Het gaat om een 59-jarige man die in het huis woonde.

Hoge concentratie koolmonoxide

Er was meteen een vermoeden dat het met koolmonoxidevergiftiging te maken had, dus werd de brandweer ingeschakeld. Zij troffen binnen een tweede overleden persoon aan. De politie meldt dat het om een vrouw gaat, maar kan de identiteit nog niet bevestigen.

Vanwege de hoge concentratie koolmonoxide in het huis, heeft de brandweer de omliggende huizen ook gecontroleerd en gelucht. Het is nog niet duidelijk waardoor er zo'n hoge concentratie van de stof was, daar doen forensische specialisten nog onderzoek naar.

'Sluipmoordenaar'

Een koolmonoxidevergiftiging wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.

Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger. Het kan worden veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen. De piekperiode van dit soort vergiftigingen vindt doorgaans in de winter plaats. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update