Ga naar de inhoud
Huisvesting

VN-rapporteur bezoekt azc's in Nederland voor onderzoek

Beeld © ANP

Vanaf maandag komt de speciale VN-Rapporteur voor het recht op adequate huisvesting naar Nederland om onder meer asielzoekerscentra te bezoeken. Het is de eerste keer sinds zijn aanstelling in 2020 dat de Amerikaan Balakrishnan Rajagopal Nederland aandoet.

Rajagopal gaat tussen 11 en 21 december langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is niet bekendgemaakt.

Tenten

In Ter Apel spelen al langere tijd problemen met het huisvesten van asielzoekers. Omdat er soms te weinig plek is om alle mensen die naar het aanmeldcentrum komen op te vangen, slapen zij soms buiten. Momenteel wordt een groep asielzoekers opgevangen in tenten in het nabijgelegen Stadskanaal. 

Stadskanaal
Lees ook:
Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

Volgens de VN zal Rajagopal onderzoek doen naar onder meer de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, dakloosheid en of er in Nederland voor alle bevolkingsgroepen wel adequate huisvesting is. In maart 2024 brengt de rapporteur zijn rapport uit voor de VN-Mensenrechtenraad. 

Rapporteurs

De speciale rapporteurs van de VN zijn deskundigen die onderzoek doen op hun vakgebied, en daar vervolgens verslag van uitbrengen. Rapporteur Rajagopal is hoogleraar Recht en Ontwikkeling aan de afdeling Stedelijke Studies en Stadsplanning van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), een Amerikaanse universiteit. 

Bekijk ook: Schrijnende beelden azc Ter Apel: mensen liggen buiten in slaapzak

01:03
Vorig jaar sliepen asielzoekers buiten in Ter Apel.