Ga naar de inhoud
Ambtenaar geschorst

Rotterdam onderzoekt mogelijke corruptie en fraude bij renovatie Boijmans

Bij de enorme verbouwing van het museum Boijmans Van Beuningen moest onder meer asbest worden gesaneerd Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke corruptie en fraude bij verschillende grote aanbestedingen. Onder meer bij de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen en concertgebouw De Doelen zijn vaker onverklaarbaar hoge facturen ingediend en goedgekeurd.

Ook zou een ambtenaar regelmatig opdrachten hebben gegeven aan een bedrijf waar hij zelf geld van ontving. Een ambtenaar is inmiddels geschorst, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in NRC. De gemeente zegt geschrokken te zijn van het in de krant geschetste beeld. 

Vaak dezelfde bedrijven

De krant heeft gesprekken gevoerd met een aantal betrokkenen en heeft interne e-mails, notulen en vertrouwelijke rapporten in handen waaruit zou blijken dat een aantal ambtenaren jarenlang opdrachten verleende aan vaak dezelfde bedrijven.

Meer
Lees ook:
Meer dan 100 burgemeesters, wethouders en raadsleden in opspraak: 'Integriteit is een black box'

De krant noemt onder meer de asbestsanering van het Museum Boijmans Van Beuningen, een miljoenenoperatie die anderhalf jaar zou duren, maar waar de betreffende ambtenaar een aanbesteding niet nodig achtte. Hij koos zonder overleg eigenhandig één bedrijf uit, waar hij geregeld zaken mee deed. 

Maar er zou regelmatig sprake zijn geweest van vage betalingen, onjuiste facturen, opdrachten die werden betaald maar niet uitgevoerd en offertes die pas werden ingediend nadat het werk was gedaan. Binnen de gemeentelijke organisatie werden volgens NRC wel degelijk kritische vragen gesteld over de gang van zaken, maar daar werd nooit iets mee gedaan.  

Bekijk ook: In nieuw depot museum Boijmans past voor 8 miljard aan kunst

02:42
Vanwege de landurige verbouwing stelde het Boijmans van Beuningen in 2021 het nieuwgebouwde depot open voor publiek, een unicum. In 2020 keken we mee toen het nog in aanbouw was.