Ga naar de inhoud
Drie dagen voor komst

Rechter geeft omwonenden gelijk: geen 300 asielzoekers in hotel Uden

De Van der Valk in Uden. Beeld © ANP

De opvang van 300 asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald nadat omwonenden bezwaar hadden gemaakt.

De groep zou over drie dagen, op 11 december, hun intrek nemen in het hotel, en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank heeft een streep gehaald door dit plan van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Bezwaar

De gemeente moet eerst een besluit nemen over de vergunningaanvraag van het COA. Daarna kunnen omwonenden hiertegen bezwaar maken, stelt de rechtbank.

Een groep van 32 omwonenden sleepte het COA en de gemeente voor de rechter. Ze waren het niet eens met de wijze waarop de groep asielzoekers in hun ogen in het hotel wordt 'gedumpt'. De omwonenden voelden zich niet gehoord; ze misten de mogelijkheid om bezwaar te maken. Ook is er geen duidelijkheid over de samenstelling van de groep asielzoekers en is niet gekeken naar de mogelijkheid van spreiding over de gemeente.

Van
Lees ook:
Van der Burg: 'Opvang asielzoekers mogelijk op Defensielocaties'

De gemeente stelt kort gezegd dat zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft in de opvang van asielzoekers. Verder vindt de gemeente dat er met betrokkenen rekening is gehouden, en dat besluiten zorgvuldig tot stand zijn gekomen. 

De rechter noemt de gemeente in haar besluit 'onzorgvuldig'. "In dit soort gevallen mogen de belangen van de direct omwonenden niet worden vergeten", zegt de rechter.

Bekijk ook: Asielzoekers komen amper aan werk, maar hier wel

01:36
Veel horecazaken worstelen met het vinden van personeel. Deltapark Neeltje Jans in Zeeland zet daarom asielzoekers aan het werk.