Ga naar de inhoud
Vanaf voorjaar

RTL geeft Matthijs van Nieuwkerk nieuwe kans na 'periode van reflectie'

Matthijs van Nieuwkerk Beeld © ANP

Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft een contract getekend bij RTL. Dat bevestigt RTL na berichtgeving van het AD. De 63-jarige Van Nieuwkerk zal in het voorjaar voor het eerst te zien zijn met een 'wekelijks, actueel programma vol muziek'. De aankondiging volgt op een jaar zonder Van Nieuwkerk op televisie, nadat bekend werd dat er een angstcultuur heerste bij zijn programma De Wereld Draait Door.

Naast het wekelijkse programma zal er worden gesproken over andere 'nieuw te ontwikkelen' programma's voor RTL en Videoland. 

"Matthijs is een van de meest getalenteerde tv-makers van Nederland en dus zijn we ontzettend blij met zijn komst", zegt Chief Content Officer Peter van der Vorst van RTL in een verklaring:

Peter van der Vorst: 'Uitkomst onderzoek NPO duurt lang, Matthijs en ook wij moeten door'

03:15

Van Nieuwkerk zegt dat hij het werk heeft gemist. "De uitgestoken hand van RTL was hartelijk én direct zeer inhoudelijk."

Hoe het programma op zondagavond er precies uit gaat zien, houdt de presentator nog even voor zich. "Maar in ieder geval is er veel muziek." 

Grensoverschrijdend gedrag

De presentator vertrok eind vorig jaar bij omroep BNNVARA nadat de Volkskrant een onderzoek publiceerde over de angstcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door. Uit dat onderzoek bleek dat er een ongezonde werksfeer heerste, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen. Vooral de driftbuien van presentator Matthijs van Nieuwkerk speelden daarbij een rol.

De presentator schaamde zich 'helemaal kapot' na het lezen van het verhaal. "Ik wist niet dat het voor sommige mensen zó ernstig was. En dat spijt me ontzettend", vertelde hij in een interview met NRC afgelopen september.

Matthijs
Lees ook:
Matthijs van Nieuwkerk doorbreekt stilte: 'Ik schaamde me helemaal kapot'

De onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) doet onderzoek naar de werkomstandigheden bij de gehele publieke omroep. De resultaten zouden dit jaar worden gepresenteerd, maar de presentatie is uitgesteld naar januari 2024.

'Periode van reflectie' 

Van der Vorst zegt dat Van Nieuwkerk 'een periode van reflectie' achter de rug heeft. "Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de OGCO zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie."

De eerste aflevering van het nieuwe programma wordt op 21 april uitgezonden op RTL 4.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update