Ga naar de inhoud
Harde conclusies

Aantal incidenten azc Ter Apel groeit met de dag, meldt inspectie: 'Situatie onhoudbaar'

Asielzoekers bij het azc en aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © Nico Garstman

Het risico op gewelddadige incidenten in het asielzoekerscentrum van Ter Apel groeit met de dag, concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid. In het asielzoekerscentrum, waar ook het aanmeldcentrum is gevestigd, wordt de maximumcapaciteit van 2000 met honderden mensen overschreden.

Voor het deel boven de maximumbezetting kan niet worden voldaan aan 'basale eisen op het gebied van bed en bad', schrijft de inspectie. Die noemt de situatie in het overvolle asielzoekerscentrum 'onhoudbaar'.

Spanningen

Het bewaken van de orde en veiligheid in het asielcentrum is niet of nauwelijks mogelijk, zegt de inspectie. Het aantal incidenten en de ernst ervan groeit met de dag. Binnen de hekken van het terrein zorgt een groep van zo'n 200 tot 250 asielzoekers voor flinke overlast.

Dat beeld wordt bevestigd in een GGD-rapport dat EenVandaag in handen heeft gekregen. Daarin wordt melding gemaakt van methadongebruik door veel alleenstaande mannen. "Wat onderlinge spanningen kan geven", schrijft de GGD Groningen. Dat onderzoek staat los van de bevindingen van de Inspectie Justitie en Veiligheid. 

Stadskanaal
Lees ook:
Stadskanaal en Groningen helpen Ter Apel bij opvang asielzoekers

Verder is het slecht gesteld met de veiligheid gedurende de nachten. De asielzoekers die boven de maximale bezetting in Ter Apel verblijven, slapen in recreatieruimtes van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en wachtkamers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens de inspectie is een nachtelijk verblijf in deze ruimtes 'onverantwoord en ontoelaatbaar'. Bij brand kunnen de asielzoekers niet snel genoeg vluchten.

Ook de hygiëne laat te wensen over. Inspecteurs van de GGD troffen onder meer volle afvalbakken, vuile toiletten en ongereinigde matrassen aan. Een mogelijkheid om kleding te wassen en drogen is er niet, schrijven ze in hun rapport. Verder worden asielzoekers niet gescreend op ziektes tot ze zijn ingeschreven, constateren de inspecteurs.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de jonge asielzoekers in Ter Apel: 'Ik heb gehoord dat Nederland goed voor ons zorgt'

De GGD-inspecteurs adviseren het COA om de sanitaire ruimtes beter schoon te maken, de matrassen dagelijks te reinigen en met spoed het riool van een van de toiletten te herstellen. De Inspectie JenV doet een moreel appel op gemeenten en provincies buiten Groningen. Verder roept de inspectie het Rijk op om COA van bijstand te voorzien, 'zodat zo snel mogelijk adequate opvang wordt gerealiseerd'.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS