Ga naar de inhoud
Kan verraderlijk glad zijn

Zware spits, code geel om dichte mist en gladheid

Verkeer onderweg in de mist. In het hele land geldt code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Beeld © 07-12-2023 07:06:18

Waar in Nederland je ook bent: het is vanochtend oppassen geblazen op de weg. In het zuiden begint de dag met dichte mist, later op de ochtend kan het ook noordelijker mistig worden. Verder is het glad. De ANWB waarschuwt voor een zware spits. Kort voor 09.00 uur stond er zo'n 750 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Op onder meer de A28 bij Den Dolder, de A2 bij Born en de A12 bij Gouda gebeurden ongelukken die nog altijd tot vertraging leiden.

Een woordvoerder van de ANWB zegt niet de indruk te hebben dat de weersomstandigheden hierin een grote rol spelen. "Je ziet meer ongelukken dan anders, maar dat is zeker in deze tijd van het jaar normaal."

Het KNMI heeft vanochtend voor het hele land code geel afgegeven. In alle provincies behalve in Zeeland geldt de weerwaarschuwing om gladheid. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad worden.

Mistig in het zuiden

Verder begint de dag in het zuiden met plaatselijk dichte mist. Die breidt zich in de loop van de ochtend uit richting het noorden. Bekijk hier hoeveel zicht er nu bij jou in de buurt is:

Ook Rijkswaterstaat waarschuwt in het zuiden en midden van het land voor het slechte zicht. "Pas – waar nodig – je rijstijl aan", waarschuwt de dienst weggebruikers.

De ANWB waarschuwt dat donderdagochtendspits altijd al druk is, vandaag houdt de ANWB rekening met een zware ochtendspits.

Koud na lichte nachtvorst

Dan de gladheid. Die is er vanochtend na een nacht met lichte en aan de grond plaatselijk matige vorst, meldt Buienradar. In het Gelderse Deelen vroor het bijvoorbeeld meer dan 4 graden. 

Het blijft de rest van de ochtend koud met aan eind van de ochtend in het midden van het land een temperatuur van nog maar iets boven het vriespunt. Daardoor kan het verraderlijk glad zijn. 

Bekijk hier de grondtemperatuur bij jou in de buurt: