Ga naar de inhoud
Jongste verdachte is 13

Jonge daders explosies Amsterdam mogelijk slachtoffer van uitbuiting

Schade na een explosie bij een portiekwoning in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio

Een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zijn vermoedelijk gepleegd door uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die daarop duiden, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Halsema schrijft onder meer over 'een casus waarbij een minderjarige in zijn verhoor aangeeft onder bedreiging handelingen te hebben gepleegd'. En: "Het vermoeden bestaat dat dat in meerdere casussen voorkomt." Maar volgens de burgemeester is het moeilijk om dat te bewijzen, onder andere omdat jongeren bang zijn voor represailles en daarom hun mond houden.

Jongste verdachte is 13

Dit jaar en vorig jaar zijn er volgens Halsema 38 verdachten vervolgd voor betrokkenheid bij 27 explosies in Amsterdam. Van hen zijn er twaalf minderjarig, de jongste is 13. Nog lang niet alle zaken zijn behandeld door de rechtbank, maar in de zaken waarin dat wel is gebeurd, is de hoogst opgelegde straf zes jaar cel.

In Amsterdam zijn het afgelopen jaar veel explosies geweest, net als in veel andere grote steden. Eerder zei Halsema al dat de ontploffingen wijdverspreid over de stad plaatsvinden en dat er geen sprake is van zogeheten 'hotspots', waardoor het moeilijk te voorspellen is waar de volgende explosie zal zijn.

Al
Lees ook:
Al 45 aanhoudingen voor explosies Rotterdam, ook minderjarigen

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.