Ga naar de inhoud
Omikronfamilie

Deze coronavarianten gaan nu rond: opmars, maar geen reden tot zorg

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe, maar er is nog geen reden tot zorg. Beeld © ANP

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis loopt opvallend snel op. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren er 168 nieuwe opnames, de grootste instroom sinds half maart. Toch is er niet meteen reden tot zorg. "Tot nu toe zijn er nog geen aanwijzingen dat ze ziekmakender zijn dan eerdere varianten", zegt viroloog Marion Koopmans tegen RTL Nieuws.

Momenteel zijn er twee dominante varianten die in Nederland rondgaan: EG.5 en BA.2.86. De eerstgenoemde is volgens het RIVM de meestvoorkomende variant. Beide varianten worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook wel 'variants of interest' genoemd. Dat zijn varianten die nauwlettend in de gaten gehouden worden, omdat ze in meerdere landen zijn aangetroffen en zich anders gedragen.

Varianten van omikron

EG.5 werd eerder dit jaar in China voor het eerst gevonden en stamt net als BA.2.86 af van de omikronfamilie. Van laatstgenoemde variant is bekend dat die meer dan dertig mutaties heeft. "Er wordt internationaal wekelijks gekeken naar de varianten. Op dit moment is er geen aanwijzing dat deze varianten ziekmakender zijn dan eerdere varianten", zegt Koopmans. "De huidige boosterprikken zijn volgens de meest recente onderzoeken ook actief tegen beide varianten."

Aantal
Lees ook:
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel: grootste instroom sinds maart

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er 168 coronapatiënten opgenomen, zoals eerder gezegd de grootste instroom sinds half maart. Meer dan de helft van de coronapatiënten ligt in het ziekenhuis met Covid-19 als voornaamste reden, zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen. "Een kwart van de gevallen komt indirect door corona, waarbij een onderliggende ziekte is verergerd door de corona-infectie. Het overige deel van de cijfers, ook een kwart, laat zich verklaren door een groep die door een andere reden in het ziekenhuis ligt, maar óók corona heeft."

Of iemand in het ziekenhuis belandt, hangt vaak samen met leeftijd, merkt Tostmann. Vaak zijn het mensen van hogere leeftijd. "Dat is ook waarom juist deze groep er goed aan doet om de boosterprik te nemen." 

Koopmans vindt de ziekenhuiscijfers niet geheel verrassend. Ze stelt dat meer infecties ook meer ziekenhuisopnames betekenen. "Het is wat je verwacht, dit virus gaat niet meer weg. Maar wat wel nog steeds lastig te voorspellen is, is hoe dit virus zich zal gaan gedragen. We kunnen nu nog niet voorspellen of we een 'gewone' winterpiek gaan krijgen."

Andere situatie dan 2020

Ten opzichte van 2020 zitten we volgens Koopmans in een 'totaal andere situatie'. "Veel mensen hebben al vaccinaties gehad en/of hebben de infectie al een keer opgelopen, waardoor je een zekere maat van bescherming hebt. Maar het is geen volledige bescherming, anders zou het virus nu ook niet meer rondgaan."

Ruim
Lees ook:
Ruim 1,5 miljoen mensen hebben boosterprik corona gehad

Het virus blijft met name voor mensen met een kwetsbare gezondheid risicovol, zegt Koopmans. Ze benadrukt dat het verstandig is om het basisadvies over thuisblijven bij klachten op te volgen. "Als je nu om je heen kijkt, zie je dat dat niet gebeurt. Het is ook lastig want veel mensen zijn bijvoorbeeld alleen verkouden. Maar hanteer de maatregelen in ieder geval als je met kwetsbare mensen in je omgeving zit."

Dat beaamt Tostmann ook. "Corona zorgt nog steeds voor ziekenhuisopnames dus het is goed als mensen bewust zijn dat de kwetsbare mensen in de samenleving daardoor nog steeds gevaar lopen."