Ga naar de inhoud
'Veelkleurige parade'

Unesco: Zomercarnaval in Rotterdam uitgeroepen tot immaterieel erfgoed

Zomercarnaval in Rotterdam vorig jaar. Beeld © ANP

Bijna vier jaar nadat Nederland erom gevraagd heeft, is het Rotterdamse Zomercarnaval door de Unesco uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed. De reden? 'De veelkleurige parade grijpt terug op carnavalstradities uit de Antillen, Kaapverdië, Suriname en Spanje.'

Dat meldt het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité. Tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam trekt elke zomer een vijf kilometer lange stoet met 2500 dansers en tientallen carnavalsgroepen en praalwagens door de straten van de stad. Het evenement trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Nederland had het Zomercarnaval voorgedragen om 'de culturele diversiteit', zei oud-cultuurminister Ingrid van Engelshoven begin 2020.

'Een gezamenlijke inspanning'

"Groepen met verschillende achtergronden bereiden zich een jaar lang voor. Samen maken ze kostuums of wagens en repeteren voor de parade. Deze gezamenlijke inspanning maakt het Zomercarnaval tot 'levend erfgoed van de mensheid'", vindt Unesco.

Bekijk deze video die we afgelopen zomer maakten van de festiviteiten:

Swingende billen op Zomercarnaval: 'Niks vulgairs aan'

02:06
Een kleurrijk geklede stoet dansende mensen maakt elke zomer een optocht door de binnenstad.

Opmerkelijk genoeg werd het Belgische carnavalsfeest vier jaar geleden juist van de lijst gehaald. Dat gebeurde nadat het feest in opspraak kwam om antisemitische verwijzingen in de optocht van praalwagens.

Het Rotterdamse Zomercarnaval verliep deze zomer ook niet zonder slag of stoot. Bij een schietpartij op de Coolsingel vielen gewonden en in de aanloop was er kritiek op ordinaire dansstijlen, die daarom werden verboden

Ook graslandbevloeiing

Het Zomercarnaval is niet het enige Nederlandse gebruik dat vanaf vandaag een plekje krijgt op de immateriële werelderfgoedlijst. Ook de irrigatietechniek graslandbevloeiing staat er nu op. Met deze techniek wordt rivierwater via geulen over een weiland geleid.

Terschellingse
Lees ook:
Terschellingse 'roeireddingsboot' nu ook immaterieel erfgoed

"Hierdoor komen water en voedingsstoffen op het land terecht, waardoor het vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter tegen vorst kan", schrijft Unesco.

Nederland had dit gebruik samen met Oostenrijk, België, Duitsland, Italië, Luxemburg en Zwitserland voorgedragen. In Overijssel en Noord-Brabant gebeurt het nog steeds. 

Doorgeven aan nieuwe generaties

Onder immaterieel erfgoed verstaat Unesco tradities, gebruik en ambachten 'uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties'. Ook het ambacht van molenaar, de corsocultuur en de valkerij staan op de lijst van internationaal immaterieel erfgoed.

Dit najaar kwam er ook Nederlands erfgoed bij op de normale werelderfgoedlijst van Unesco. Het planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker kwam op de prestigieuze lijst terecht.

Unesco
Lees ook:
Unesco roept Eisinga's planetarium uit tot werelderfgoed