Ga naar de inhoud
'Gedrogeerd en vastgeketend'

Tientallen ouderen beroofd en opgelicht via datingsites: 8 verdachten vast

(Archieffoto) Beeld © iStock

Tientallen ouderen zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en -apps. De politie heeft daarvoor acht mensen uit Utrecht opgepakt. De slachtoffers werden beroofd terwijl ze dachten dat ze via een datingsite hadden afgesproken met iemand.

Van twintig mannen, allemaal 75 jaar of ouder, is in totaal voor ruim 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen zoals sieraden en goud, meldt de politie. Daarbij zouden de slachtoffers uit huis zijn gelokt, gedrogeerd zijn of vastgeketend.

De verdachten, mannen en vrouwen, lieten de mannen geloven dat ze een afspraakje zouden hebben. In werkelijkheid probeerden de verdachten te achterhalen of de slachtoffers waardevolle spullen of geld in huis hadden om hen te kunnen beroven.

Mogelijk meer slachtoffers

De politie heeft meldingen over deze praktijken gekregen van slachtoffers uit onder meer Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. Verwacht wordt dat meer mensen het slachtoffer zijn geworden van de groep. Ook het buitgemaakte bedrag ligt waarschijnlijk hoger, aldus de politie.

Weet
Lees ook:
Weet wie je datet: veel berovingen en bedreigingen via datingapps

In het onderzoek zijn ook huizen doorzocht en voertuigen in beslag genomen. De politie vermeldt dat de doorzoekingen ook hebben geleid tot 'zorgen over de woonsituatie van thuiswonende kinderen'. Daar is melding van gedaan bij Veilig Thuis.

De politie pakte zeven verdachten vandaag op tijdens een gecoördineerde actie. De achtste verdachte zat al in hechtenis. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

'Doe aangifte'

De politie stelt dat mensen er mogelijk niet voor durven uitkomen en zich schamen. "Dit is nergens voor nodig, want daders gaan bij dit soort oplichting geraffineerd te werk", stelt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Senioren & Veiligheid in een bericht op de site politie.nl. De politie noemt het daar van groot belang dat mensen aangifte doen, om daders op te sporen. "Daarom heeft het ook zin om van situaties die langer geleden hebben plaatsgevonden alsnog aangifte te doen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS