Ga naar de inhoud
'Defensie-inkoopnetwerk'

Arrestaties in Nederland en België om verkoop technologie aan Rusland

(Archieffoto) Beeld © ANP

In Nederland en België zijn zes mensen opgepakt die ervan worden verdacht spullen te hebben verkocht aan Rusland die het zou kunnen gebruiken voor de oorlog tegen Oekraïne. Het zou gaan om elektronica en andere technologie.

Na een tip van justitie in de Verenigde Staten deed de politie invallen in Rotterdam, Sluis en het Belgische Knokke en Eeklo. Daarbij zijn huizen en kantoren doorzocht. In België zijn vier mensen meegenomen voor verhoor en in Nederland twee, zegt het Belgische Openbaar Ministerie.

Wapentuig

De Amerikaanse opsporingsdiensten hadden al een onderzoek ingesteld naar de 'illegale export van dual use-goederen uit de VS en het witwassen van geld', meldt het OM. Zulke spullen, zoals microchips en turbinemotoren, kunnen voor onschuldige apparaten worden gebruikt, maar ook voor drones, raketten en ander wapentuig. 

Rus
Lees ook:
Rus krijgt 1,5 jaar cel voor omzeilen handelssancties vanuit Nederland

Sinds de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne bijna twee jaar geleden is de export van dat soort spullen verboden. Rusland heeft ze soms hard nodig en probeert ze dus ook in handen te krijgen. 

Defensie-inkoopnetwerk

De verdachten zouden onderdeel uitmaken van een 'defensie-inkoopnetwerk' dat elektronica aanschafte die Rusland militair kan gebruiken, zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën. Daarvoor gebruikten ze een aantal bedrijfjes over de hele wereld.

Spil in het netwerk is volgens de VS de Belgische zakenman Hans De G. (61). Hij en zijn broer Tom (59) werkten samen met een Russische geheim agent en exporteerden volgens de VS al jarenlang zogeheten dual-use-goederen, waaronder ook microchips, naar Rusland en China. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS