Ga naar de inhoud
Najaarspiek

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt snel: grootste instroom sinds maart

Een coronapatiënt wordt verzorgd op een verpleegafdeling (archieffoto). Beeld © ANP

Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.

Ziekenhuizen behandelen op dit moment 633 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds eind maart, ruim acht maanden geleden. Heel november was de bezetting behoorlijk stabiel op zo'n vijfhonderd positief geteste mensen in de ziekenhuizen.

Grootste instroom in 24 uur

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend belandden 168 mensen met coronaklachten in een ziekenhuis. Dat is de grootste instroom in een dag tijd sinds half maart.

Het is niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt. Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die concentraties zijn in de afgelopen weken ook gestegen naar het hoogste niveau sinds maart.

Ruim
Lees ook:
Ruim 1,5 miljoen mensen hebben boosterprik corona gehad

Dat het aantal besmettingen stijgt, was op zich wel verwacht. Het coronavirus gaat gemakkelijker rond in de herfst en het najaar. Daarom kunnen mensen uit risicogroepen sinds begin oktober ook een boosterprik krijgen om de afweer te versterken.

2,3 miljoen mensen ingeënt

De afgelopen week hebben iets meer dan 200.000 mensen die prik gehaald. Dat aantal ligt iets lager dan in de weken ervoor. In totaal zijn nu 2,3 miljoen mensen ingeënt. Voor de meeste groepen loopt de vaccinatie tot 22 december.

De najaarsprikronde begon met mensen van 60 jaar en ouder. In die groep is nu ongeveer 43 procent gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bekijk ook: Moeten we een herhaalprik krijgen nu de coronacijfers stijgen?

02:14
Viroloog Marc van Ranst was ruim een jaar geleden te gast bij Humberto om te spreken over de coronacijfers, die toen ook opliepen.