Ga naar de inhoud
Doel niet gehaald

Gemeenten lopen achter bij onderbrengen statushouders

In de regio Rotterdam worden statushouders tijdelijk gehuisvest op een veerboot. Beeld © ANP

Veel gemeenten helpen niet genoeg statushouders aan een woning. In de tweede helft van dit jaar moesten bijna 23.000 mensen van wie de asielaanvraag is goedgekeurd een woning krijgen. Met nog minder dan een maand te gaan hebben bijna 10.000 van deze statushouders nog geen woning toegewezen gekregen.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP van de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Rijk bepaalt elk halfjaar voor hoeveel statushouders gemeenten een woonruimte moeten vinden. Bij het bepalen van dat aantal voor de tweede helft van 2023 is ook de achterstand die gemeenten in het eerste halfjaar opliepen opgeteld. 

Grote achterstand

Acht op de tien gemeenten hebben hun doel voor het tweede halfjaar van 2023 nog niet behaald. Daarvan haalt een deel de doelstelling mogelijk in de laatste maand van dit jaar nog wel, omdat ze op schema liggen.

Gelderse
Lees ook:
Gelderse gemeenten: grens is bereikt in opvang statushouders

Zeker vier op de tien gemeenten lopen zo ver achter dat ze eind november nog niet eens de helft van hun doel hadden behaald. 

Woudenberg en Hilvarenbeek zijn de enige gemeenten die sinds juli geen enkele statushouder hebben gehuisvest, terwijl ze dit volgens de taakstelling wel moesten. Hierna zijn de gemeenten Eemsdelta en Oldebroek het verst verwijderd van hun opdracht.

Amsterdam

Eemsdelta moet, inclusief eerder opgelopen achterstanden, 183 statushouders huisvesten. De gemeente in het uiterste noorden van Groningen vond slechts voor tien mensen passend onderdak. De Gelderse gemeente Oldebroek vond tot nu toe voor slechts 3 personen een woonruimte, terwijl het er 47 moet plaatsen.

Asielzoeker
Lees ook:
Asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

Ook in Amsterdam is de achterstand groot. De hoofdstad moet in de tweede helft van 2023 bijna 2100 statushouders huisvesten. Slechts 581 voormalige asielzoekers kregen hier een passende woning.

Voor op schema

45 gemeenten lopen voor op schema en wisten de doelstelling eind november al te halen. Onder meer Zaanstad, Gouda, en Alkmaar huisvestten tientallen vergunninghouders meer dan nodig volgens hun taakstelling.