Ga naar de inhoud
Geen treinen en vliegtuigen

Ron heeft 4 dagen vertraging door sneeuw München: 'Jas zat al in de koffer'

Ron, met het vliegticket dat hem vanmiddag eindelijk naar huis bracht. Beeld © Privéfoto

Het Duitse Beieren kampt met zo veel sneeuwval dat vluchten en internationale treinen al dagenlang geannuleerd worden. Het openbaar vervoer ligt stil en hotels zitten vol. Ron kan erover meepraten: hij deed er vier dagen over om van München naar Nederland te komen.

Ron bezocht de Duitse stad voor werk: hij moest naar een beurs die donderdag eindigde. Rond half zes zou hij de vlucht naar Amsterdam hebben, hij was een paar uur van tevoren al op de luchthaven. "Nog even lekker lunchen, wat dingen uitwerken op mijn laptop. En dan lekker relaxed naar de gate, dacht ik."

'Hier zijn ze toch wel iets gewend?'

Maar er hing letterlijk onheil in de lucht, want de eerste sneeuwvlokken begonnen toen te vallen. "Maar je zag er bijna niets van. Ja, er lag inmiddels een klein laagje sneeuw. Maar ik dacht: je bent in München, hier zijn ze wel wat gewend toch?" Toch niet, want op de borden zag Ron al snel dat zijn vlucht vertraagd was. En nog een keer vertraagd, en nog een keer. "Tot hij werd geannuleerd en ik op zoek moest naar een nieuwe vlucht."

Dat lukte, Ron kreeg een ticket naar Lissabon in handen, waarna hij een dag later vanuit daar weer naar Nederland zou reizen. Hij boekte een Portugees hotel, maar helaas: ook deze vlucht ging niet door. "De rij voor de servicebalie was inmiddels - zonder overdrijven - ruim 700 meter lang. Voor een hotel, of een nieuwe vlucht. Ik besloot het zelf te regelen en vond een hotel 40 kilometer verderop. Taxi's waren er ook bijna niet meer en ook mijn koffer had ik niet."

Die stond ergens - met al zijn kleren en toiletspullen, inclusief winterjas - geparkeerd op de luchthaven. 

'Zat 1,5 uur in vliegtuig, maar toen toch er weer uit'

Ron had goede hoop dat hij de volgende dag, vrijdagavond, het land wel zou kunnen verlaten: hij had een nieuwe vlucht via Frankfurt gevonden en het vliegtuig leek ook te vertrekken. "We zaten er anderhalf uur in, maar toen werd ons helaas toch weer verteld dat het niet doorging. Dus: opnieuw een hotel geboekt."

Hoe het er op dat moment in München aan toe ging, zie je in onderstaande video.

In beeld: 30 centimeter sneeuw zorgt voor grote overlast in München

01:25

En nog steeds had Ron geen winterjas of warme kleding. Omdat er zaterdag helemaal niet gevlogen werd, besloot hij de stad in te gaan om wat te kopen. Het hotel was zo aardig om hem in de tussentijd een warme veiligheidsjas aan te bieden. "Dat was wel nodig ook, inmiddels lag er een dik pak sneeuw."

Ook geen treinen

Inmiddels had Ron zijn hoop gevestigd op een trein, want de vliegtuigen brachten hem geen geluk. "Ik kon nog net een treinticket kopen, maar een paar uur later werd ook die geannuleerd." Zondagochtend besloot Ron daarom zo vroeg als mogelijk naar het vliegveld terug te keren, in de hoop dat iemand hem kon helpen om eindelijk thuis te komen. "Daar hielp een vrijwilliger mij aan een ticket voor vandaag. Maar inmiddels wist ik: zo lang het vliegtuig niet op is gestegen, kan er nog van alles veranderen."

Het was voor Ron dan ook een hele opluchting toen het vliegtuig van München naar Amsterdam vanmiddag, na vier dagen, eindelijk opsteeg. "Gelukkig heb ik het de afgelopen dagen goed gehad: ik had een hotel, heb me kunnen wassen en eten. Kon op zaterdag een jas en een goede muts kopen. Maar ik weet ook dat anderen dat niet konden, op het vliegveld dagenlang hebben moeten wachten. Dat is veel erger."

Ron is, zo denkt hij, minimaal 700 euro lichter. En zijn koffer heeft hij nog steeds niet terug. "Maar dat komt wel, nu ben ik in ieder geval thuis."

Reizen vanuit zuiden Duitsland blijft lastig

Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Er liggen omgevallen bomen op het spoor en bovenleidingen zijn kapot. Ook zijn er treinen bedekt onder een dikke laag sneeuw. Deutsche Bahn adviseerde vandaag reizen van en naar München uit te stellen.

Gisteren zouden er wel twee treinen rijden vanaf het centraal station in München, maar die werden later door de politie ontruimd omdat de trein overbevolkt was en niet kon vertrekken.

De luchthaven van München heeft de activiteiten vandaag weer hervat, maar er zijn nog steeds ernstige beperkingen voor het luchtverkeer. "Het is nog niet te voorspellen hoe de situatie zich de komende dagen zal ontwikkelen", zei een woordvoerder tegen de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.