Ga naar de inhoud
Winterpret

Winterse buien trekken over het land, bekijk hier waar het nu sneeuwt

Sneeuwbuien in aantocht. Beeld © ANP

Het gaat vandaag in grote delen van Nederland sneeuwen. De winterse buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Er valt 1 tot plaatselijk 5 centimeter.

De eerste sneeuw valt vanmiddag in Zeeland. Het sneeuwfront trekt langzaam over het land. "Halverwege de middag ligt die sneeuw op de lijn Eindhoven-Utrecht-Amsterdam. pas in de avond bereikt de sneeuw het noorden van het land", zegt Thijs Smink van Buienradar. 

De kans is dan ook groot dat grote delen van Nederland vandaag onder een witte deken verdwijnen. "Achter de sneeuw blijft de temperatuur op of iets boven het vriespunt. Die sneeuw blijft gedurende de avond en nacht wel liggen", zegt Smink. Veel sneeuw valt er overigens niet, waarschijnlijk tussen de 1 en 4 centimeter en plaatselijk misschien 5.

Sneeuwpop

Hoewel er nergens een dik pak valt, kun je later vandaag waarschijnlijk wel een kleine sneeuwpop maken. Kleed je wel goed aan, want vanwege de wind voelt het nog wat kouder dan het is. 

Dit is de actuele sneeuwsituatie in Nederland:

De sneeuwval leidt niet alleen tot winterpret: in combinatie met de lage temperatuur is er kans op gladheid. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten alert te zijn en hun rijstijl aan te passen. 

KLM annuleert vluchten

 KLM annuleert zondag 65 vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

Het gaat volgens een woordvoerder alleen om vluchten op Europese bestemmingen, de vluchten naar verdere bestemmingen worden wel uitgevoerd.

In
Lees ook:
In beeld: 30 centimeter sneeuw zorgt voor grote overlast in München

Ook de luchthaven Schiphol waarschuwt voor vertragingen. 

Morgen natte sneeuw

De NS laat weten dat de treinen ondanks het winterweer volgens de normale dienstregeling rijden. 

Sneeuwliefhebbers
Lees ook:
Sneeuwliefhebbers opgelet: vrijwel overal wordt het wit

Morgenochtend trekt er vanuit het zuidwesten een nieuw neerslaggebied over het land. "Het wordt morgen wel net een graadje warmer", zegt Smink. "Het gaat morgen dan ook over een mix van regen, natte sneeuw en her en der misschien wel wat sneeuw."

De komende dagen wordt het geleidelijk steeds iets minder koud, maar met een graad of 4 en stevige wind kan het nog wel winters aanvoelen.