Ga naar de inhoud
'Corporatie wil geld verdienen'

Donny uit huis gezet na overlijden vader – ondanks nieuwe wet: 'Wanstaltig en misdadig'

Donny, samen met zijn vader die in oktober is overleden. Beeld © Donny Brouwers

Hij is boos, voelt zich machteloos en zit tegelijkertijd nog in diepe rouw: Donny Brouwers (22) uit Eindhoven. Hij wordt binnenkort uit zijn sociale huurwoning gezet na het overlijden van zijn vader, die hoofdhuurder was. Volgend jaar wordt er een wet van kracht om dat in soortgelijke situaties te voorkomen, maar dat is voor Donny te laat.

En dat voelt enorm frustrerend, vertelt Donny aan RTL Nieuws. "Ik kom gewoon samen met mijn hond op straat te staan. Terwijl ik bezig zou moeten zijn met rouwen om mijn vader, maak ik me nu elke dag zorgen om mijn toekomst."

Donny vertelt dat hij drie jaar geleden verhuisde naar zijn vader Con, die in een sociale huurwoning in Eindhoven woonde. Daarvoor woonde hij bij zijn moeder, maar die situatie werd volgens hem onhoudbaar en sindsdien is er geen contact meer.

'Het is heel snel gegaan'

Anderhalf jaar geleden schreef hij zich in op het adres van zijn vader, niet wetende wat hem daarna te wachten stond. "Een halfjaar nadat ik was ingeschreven bij mijn vader, werd hij ziek. Hij kreeg te horen dat hij alvleesklierkanker had, daarna is het heel snel gegaan."

Donny en zijn vader Con hadden het er samen weleens over: wat zou er gebeuren als Con zou overlijden, zou Donny dan wel mogen blijven wonen in het huis? "Daarom belde ik toen al de woningcorporatie. Ze zeiden dat ze mij daarover pas konden informeren als mijn vader zou komen te overlijden."

'Onbegrijpelijk'

Op 9 oktober overleed Con, Donny was 'kapot van verdriet'. "Maar ik wist ook: ik moet nu uitzoeken of ik hier mag blijven wonen. Na verschillende gesprekken bij de corporatie - en na het inleveren van meerdere bewijsstukken dat ik al drie jaar bij mijn vader woonde - was het antwoord toch duidelijk: ik werd het huis uitgezet. Ik heb dus eerst een jaar in verdriet geleefd, omdat mijn vader terminaal was. Toen is hij overleden en daarna komt er nog meer ellende mijn kant op. Onbegrijpelijk."

Na vragen van RTL Nieuws laat woningcorporatie Woonbedrijf SWS.Hhvl - waar Donny huurt - weten dat zij 'een regel hanteren waarbij het kind minimaal drie jaar moet hebben gewoond bij zijn of haar ouder(s)' voor de corporatie de woning aan het kind van de overleden ouder geeft. "Dat heeft Donny niet voldoende aangetoond dus wordt zijn huurovereenkomst beëindigd."

Kamer
Lees ook:
Kamer wil huurbescherming voor kind na overlijden ouders

Schrijnende situaties zoals die van Donny hebben zich vaker voorgedaan, juist daarom is er onlangs de 'wet huurbescherming weeskinderen' aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer om dit te voorkomen. Vanaf volgend jaar - het streven is per 1 januari - wordt die wet van kracht. Jongvolwassenen die hun ouders verliezen - of één ouder verliezen en met de andere ouder geen contact hebben zoals bij Donny - krijgen dan het recht om in de corporatiewoning van hun ouder(s) te blijven wonen tot en met hun 27ste levensjaar.

Tot die tijd roept minister Hugo de Jonge woningcorporaties op om al 'in de geest van die wet' te handelen. Dat doet de corporatie van Donny dus niet.

'Ik word er akelig van'

Er staat in de nieuwe wet immers niets over een minimale tijd dat een kind bij hun ouder(s) in de huurwoning moet hebben gewoond. Dat de woningcorporatie nog net voordat de wet ingaat Donny het huis uitzet, is 'wanstaltig', zegt Jojanneke van den Bosch. Ze is zelf wees en heeft als oprichter van belangenorganisatie WeesWijzer veertien jaar gewerkt aan de nieuwe wet. "Wat deze corporatie nu doet, is misdadig en ik word er akelig van."

Van den Bosch zegt dat er meer kinderen zijn, zoals Donny, die net op het laatste moment hun ouderlijk huis worden uitgezet voor de wet van kracht wordt. "Het enige wat ze willen is brutaal geld verdienen. Ze willen dan bij een nieuwe huurder meer huur vangen, de huurwoning verkopen of van de sociale huurwoning een particuliere huurwoning maken zodat ze nóg meer geld kunnen vragen."

"En dat doen ze over de rug van kinderen die hun ouder(s) zijn verloren, kinderen die in deze tijd een grafkist uit moeten zoeken, rekeningen moeten betalen. Maar in de tussentijd worden ze hun huis uitgezet op basis van leugens. Dat is traumatisch voor hen en het illustreert precies waarom deze wet zó hard nodig is."

Pieter Grinwis (ChristenUnie), één van de Kamerleden die sinds 2020 aan de wet werkt, noemt de woningcorporatie van Donny desgevraagd 'hardvochtig'. "Als je in de geest van de wet handelt, laat je de wees in kwestie met rust in het ouderlijk huis."

Caroline van der Plas (BBB), mede-initiatiefnemer, noemt het in een reactie 'een schande'. "Dit is onmenselijk." Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA), die samenwerkte met Van der Plas en Grinwis, zegt het ook 'niet te geloven'. "Alweer zet een woningcorporatie een weeskind uit huis, nét voordat onze unaniem aangenomen wet formeel van kracht is. Draai dit besluit alsjeblieft terug!"

'Verstopt achter eigen gemaakte regels'

De Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders, zegt dat de woningcorporatie van Donny zich 'achter formaliteiten verstopt'. "Los van de wet die er aan zit te komen, is er niets wat deze corporatie dwingt om Donny uit huis te zetten. Het is hun eigen beleid, waar niemand beter van wordt. Ik wil de corporatie oproepen om zich van hun sociale kant te laten zien en zich niet te verstoppen achter hun eigen gemaakte regels. Zorg dat er in deze verdrietige situatie niemand op straat komt te staan en zoek naar een oplossing."

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, kan niet ingaan op de zaak omdat ze die niet kennen. Aedes heeft onlangs wel alle corporaties die bij haar zijn aangesloten opgeroepen nu al in de geest van de nieuwe wet te handelen.

Donny hoopt vurig op zo'n oplossing, en wil nu vooral dat de woningcorporatie de wet nog een keer leest en hun besluit zal terugdraaien. "Ik wil hier blijven wonen, in het huis van mijn vader, en hier de tijd krijgen om te rouwen. Ik ben 22 jaar, in de bloei van mijn leven, en op deze manier kom ik letterlijk op straat te staan. Mijn hoop zit echt in mijn schoenen op dit moment."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS