Ga naar de inhoud
130 op elke 100.000

Forse toename longontsteking en kinkhoest onder kinderen

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking of kinkhoest. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen.

Ongeveer tien op elke 100.000 kinderen van 0 tot 14 jaar ging vorige week met kinkhoest naar de huisarts. Dat is meer dan een verdubbeling dan in de week ervoor. Ook ligt het aantal hoger dan de drie jaren ervoor.

Grote toename longontsteking

Niet alleen kinkhoest gaat rond, ook het aantal kinderen met longontsteking neemt fors toe. Vorige week gingen 130 op elke 100.000 5- tot en met 14-jarigen met longontsteking naar een huisarts. Dat is meer dan twee keer zo veel als op het hoogste punt vorig jaar. Nivel noemt het 'opvallend veel'.

RS-virus
Lees ook:
RS-virus piekt vroeg: ziekenhuizen liggen vol met baby's en jonge kinderen

Bij jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar is er ook een toename te zien, maar Nivel stelt dat de cijfers lager zijn dan in de jaren voor de coronapandemie.

De toename in longontstekingen komt verder terug bij jongeren en jonge volwassenen, zien huisartsen. Nivel was niet direct beschikbaar voor een mogelijke verklaring voor de toename.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update