Ga naar de inhoud
Niet veel, maar toch

Deel van Nederland kleurt wit, waarschuwing voor gladheid

In Borne (Twente) kleurt het wit vanavond. Beeld © Hans ter Braak

In het oosten van Nederland is de eerste sneeuw gevallen. Vooral in de iets hoger gelegen gebieden blijven de sneeuwvlokken liggen, zoals in Borne en Twello. Door de sneeuw wordt ook gewaarschuwd voor gladheid, gisterenavond en vanochtend.

Op sociale media worden plaatjes gedeeld van een klein winterwonderland. 

Door de sneeuw kan het plaatselijk glad worden, waarschuwt het KNMI. Deze waarschuwing geldt niet voor het westen van het land. Verder klaart het op en koelt het verder af, met temperaturen rond het vriespunt tot -2 graden. 

Kans op sneeuw

Ook vandaag is er kans op sneeuw. De dag begint met zon, maar later op de dag wordt regen of sneeuw verwacht. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het ook morgen lokaal glad worden. Pas in de avond krijgt het noorden te maken met meer regen of natte sneeuw. 

De eerste sneeuw in Nederland viel afgelopen weekend in Limburg. Gisteren begon de dag met flink wat regen in het land. In het oosten veranderde dat rond 14.00 uur steeds meer in natte sneeuw, en in vastere sneeuw in de iets hoger gelegen gebieden, meldt Buienradar. 

Vanochtend nog beetje wit

Volgens Martijn Dorrestein van Buienradar kon er gisterenavond best een klein sneeuwdekje liggen in het oosten. Hij verwacht dat 'op plekken waar niet wordt gestrooid' het ook vanmorgen 'nog een beetje wit blijft'. In de andere provincies veranderde de regen niet in natte sneeuw. 

Ook woensdag, donderdag en vrijdag is er kans op sneeuw. De sneeuw woensdag 'begint al in de ochtend'. "Er vallen dan winterse buien, zeker natte sneeuw maar misschien ook wat meer vaste sneeuw", zegt Dorrestein.

Bekijk hieronder de actuele sneeuwradar:

Jaarlijks zijn er gemiddeld 19 dagen waarop er sneeuw valt. In het oosten is dat aantal wat hoger. Het gemiddelde aantal dagen met een gesloten sneeuwdek - een laag sneeuw van ten minste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is - neemt door opwarming van het klimaat wel snel af. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 lag gemiddeld in het land nog op 37 dagen een gesloten sneeuwdek en halverwege de vorige eeuw was dat nog 58 dagen.