Ga naar de inhoud
Kou en sneeuw

Drukke avondspits verwacht: vanmiddag plaatselijk 'echt winters'

Beeld © ANP

Na de eerste sneeuw van dit seizoen afgelopen weekend in Limburg, gaan vandaag ook andere provincies de witte vlokjes zien. En niet alleen vandaag, weet meteoroloog van Buienradar Martijn Dorrestein. "Ook later deze week blijft de kans aanwezig op sneeuw."

Eerst maar eens vandaag. De dag is begonnen met flink wat regen in bijna het hele land. En dat zorgde voor flinke hinder in het verkeer. Op het hoogtepunt, rond 08.10 uur, stond er zo'n 975 kilometer file, aldus de ANWB. Mede door de grote hoeveelheid regen ontstonden er ongelukken, liet Rijkswaterstaat weten.

"Er hangt nu een storing boven het land die maar heel langzaam voorbijtrekt", zegt Dorrestein. "Daardoor valt er op sommige plekken behoorlijk veel regen. Maar die neerslag verandert in het oosten rond de middag steeds meer in natte sneeuw. Iets later, zo rond 14.00 uur kan het ook wat vastere sneeuw worden en dat houdt dan aan tot 22.00 uur. Het zou vanavond ook zomaar eens een drukke spits kunnen worden met deze weersomstandigheden."

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie verwacht een 'zeer zware spits' vanavond. "Omdat we een zware ochtendspits hebben gehad, kunnen we ook een zware avondspits verwachten." Het advies aan weggebruikers is om gespreid over de dag naar huis te gaan. De ANWB verwacht de sneeuw vooral lokaal impact zal hebben. "In de Randstad en Brabant zal het niet zo druk worden", aldus een woordvoerder. 

Bekijk hier de actuele sneeuwradar:

Als het vanavond uiteindelijk ophoudt met sneeuwen kan er best een klein sneeuwdekje liggen in het oosten, zegt Dorrestein. "Het is een beetje de driehoek Achterhoek, Utrecht en Limburg waar de meeste sneeuw zal vallen."

"Maar lang zal het niet blijven liggen, in Utrecht gaat het op een gegeven moment namelijk weer over in regen en op andere plekken is de grondtemperatuur ook nog gewoon te warm", zegt Dorrestein. "Al koelt het vannacht wel redelijk af, dus wellicht dat op de plekken waar niet wordt gestrooid het nog een beetje wit blijft tot morgenvroeg."

Gladheid

In de andere provincies blijft er ook neerslag vallen, al zal het daar bij regen blijven. "In het begin van de avond wordt het vanuit het noordwesten wat droger. Maar pas in de nacht klaart het echt op en wordt het echt grotendeels droog."

De neerslag kan komende avond en nacht zorgen voor gladheid. Er is dan vooral in het oosten plaatselijk kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Overal in het land, behalve in de kustprovincies, is daarvoor code geel afgegeven.

Sneeuw
Lees ook:
Sneeuw op komst, KNMI waarschuwt voor gladheid morgen

"Morgen wordt het eigenlijk een best wel mooie dag. Het kan wellicht wat koud aanvoelen met een temperatuur van een graad of drie, maar het blijft grotendeels droog tot aan de avond en we kunnen ook wat zonneschijn verwachten."

Woensdag neemt de kans op sneeuw juist weer toe, zegt Dorrestein. "Dat begint al in de ochtend. Er vallen dan winterse buien, zeker natte sneeuw maar misschien ook wat meer vaste sneeuw. De zon laat zich die dag slechts minimaal zien en met ongeveer vier graden blijft het net wat koeler dan gemiddeld voor de tijd van het jaar." 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS