Ga naar de inhoud
Koude week

Sneeuw op komst, KNMI waarschuwt voor gladheid morgen

Beeld © ANP (archieffoto)

We krijgen voor het eerst deze herfst te maken met winterse taferelen. In De Bilt zakte de temperatuur afgelopen nacht naar -0,6 graden en daarmee is de eerste officiële vorstdag van het najaar een feit. En er is sneeuw op komst, het KNMI waarschuwt voor gladheid morgen in het noordoosten.

Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland geldt vanaf morgen aan het einde van de middag code geel.

Het heeft lang geduurd dit najaar voordat de officiële vorst er was; drie weken later dan normaal. Ook in andere delen van Nederland was het afgelopen nacht koud. In de buurt van Arnhem was het -1,8 graden.

Noorderlicht

Het was dus koud en helder, en de omstandigheden waren goed om een glimpje van het poollicht op te vangen. Soms alleen op de camera, maar voor sommigen wellicht ook met het blote oog.

Vandaag moet nog rekening worden gehouden met buien, in het zuidwesten wordt het later vanmiddag droog. Morgen trekt een lagedrukgebied over het land. 

"Morgen wordt het spannend. Er passeert een actieve storing met regen, maar verder landinwaarts vooral in het noorden en noordoosten kan het gaan sneeuwen. Misschien dat de sneeuw zelfs in de avond blijft liggen", zegt Reinier van den Berg, meteoroloog bij Buienradar.

Drenthe en Overijssel maken de grootste kans op een witte wereld, maar dit kan nog schuiven. Er kan plaatselijk een paar centimeter sneeuw vallen, maar omdat de grond nog warm is, zal de sneeuw niet lang blijven liggen. 

Gladheid

De dagen daarna blijft het vrij koud met winterse buien, zegt Van den Berg. Dit betekent waterkoud weer overdag met af en toe zon en af en toe verspreid regen-, hagel-, of natte sneeuwbuien.

"Vooral na donderdag is er weer kans op sneeuw, temperaturen blijven 's nachts onder het vriespunt en dat kan zorgen voor gladheid."