Ga naar de inhoud
Weerswaarschuwing

Het is weer om binnen te blijven: regen, hagel, natte sneeuw, kou en wind

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Het is grijs en grauw vandaag in Nederland. Naar buiten gaan, wordt geen pretje want er vallen veel buien en daarbij is er kans op zware tot zeer zware windstoten. Voor de kustprovincies is daarom ook een weerswaarschuwing afgegeven. Komende week wordt het ook nog eens koud en zelfs een beetje winters.

Op dit moment vallen er verspreid over het land enkele buien. Daarbij trekt de noordwestenwind aan. In de kustregio’s is de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Ook in het binnenland gaat het later harder waaien. Het KNMI heeft voor het westen en noorden code geel afgegeven. Ook in het binnenland trekt de noordwestenwind verder aan.

Vanmiddag zijn er meer buien, die ook zwaarder zullen zijn, met kans op hagel en onweer. Tijdens de buien is het vooral in het westen en noorden van ons land uitkijken voor zware tot zeer zware windstoten van 75-90 km/uur en vlak aan zee en rond het IJsselmeer zelfs tot rond 110 km/uur.

Tijdens buien koud

De noordwestenwind trekt vanmiddag verder aan en in het gehele kustgebied wordt het stormachtig, windkracht 8 en bij Wadden tijdelijk zelfs windkracht 9. Tussen de buien door kan de zon zich ook af en toe laten zien. De temperatuur ligt rond de 6 a 7 graden, maar tijdens de buien is het nog een paar graden kouder. "De koude lucht hoger op in de atmosfeer stroomt tijdens een bui naar beneden, waardoor het tijdelijk flink kouder kan zijn", zegt Magdel Erasmus van Buienradar.

Vanavond wordt het aantal buien geleidelijk minder. De wind neemt vooral in het binnenland dan af en de buien zijn minder heftig. Aan de kust blijft het echter stevig doorwaaien.

De nacht begint wat droger, maar vroeg in de ochtend zijn er weer nieuwe buien. Dat blijft de hele zaterdag zo. “Eigenlijk lijkt de zaterdag best op vandaag, behalve dat er iets minder wind staat”, zegt Erasmus. De wind is nog altijd krachtig, met vooral in het noordelijk kustgebied kans op stevige windstoten.

Zondag is dan een wat rustigere dag. De wind is dan inmiddels zwak tot matig. Er vallen wel nog steeds wat buien en het is in het land behoorlijk bewolkt. "De zon gaan we nauwelijks zien zondag", vertelt Erasmus. De temperatuur is rond de 7 graden.

Bijna winters

De nieuwe week begint weer herfstachtig, bijna winters. Maandag is er veel regen en komt er koudere lucht het land binnen. Dat verhoogt de kans op natte sneeuw. "Zeker in de zuidelijke helft van het land", zegt Erasmus. Het wordt dan overdag niet veel warmer dan 5 graden.

Na maandag wordt het nog wat kouder en kan het 's nachts en 's ochtends licht gaan vriezen. Dat kan gladheid veroorzaken. Erasmus: "Wel is dinsdag een vriendelijke dag, met meer zon en het blijft vrijwel droog." Woensdag worden er dan wel weer winterse buien verwacht.