Ga naar de inhoud
Europol

Twee Nederlanders nieuw op lijst meestgezochte criminelen van Europa

Rick W. en Marco E. Beeld © EUROPOL

Twee veroordeelde criminelen uit Nederland zijn onlangs toegevoegd aan de lijst met meestgezochte criminelen van Europa. Het gaat om Rick W. en Marco E. Beiden zijn afzonderlijk van elkaar tot jarenlange celtstraffen veroordeeld wegens de handel in harddrugs.

De 34-jarige Rick W. werd in 2019 in Oostenrijk tot negen jaar cel veroordeeld wegens het invoeren van harddrugs. Hij zat zijn straf uit in Nederland. In 2021 werd zijn straf tijdelijk onderbroken vanwege het overlijden van zijn moeder.

Toen hij zich weer moest melden bij de gevangenis kwam hij niet opdagen. Sindsdien is Rick W. spoorloos. Hij moet nog bijna zeven jaar van zijn straf uitzitten. 

Douanier
Lees ook:
Douanier die containers met cocaïne doorliet veroordeeld tot 14 jaar cel

Ook Marco E. is nieuw op de lijst. E. (31) werd in 2020 veroordeeld tot zeven jaar en vier maanden cel voor het invoeren van een partij cocaïne uit Brazilië. De drugs werden via de Rotterdamse haven Nederland binnengesmokkeld in een partij ananassen. Daarbij speelde een corrupte douanebeambte een belangrijke rol. 

De vader van Marco E., Henk E., zit voor diezelfde zaak een celstraf van ruim elf jaar uit. 

Bolle Jos 

Niet nieuw op de lijst, maar nog steeds voortvluchtig, Jos L., ook bekend als 'Bolle Jos'. De 32-jarige L. is al geruime tijd een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Hij wordt ervan verdacht een leidende rol te spelen in de Nederlandse drugswereld. Vermoedelijk houdt hij zich schuil in Turkije. 

EU Most Wanted

Op de EU Most Wanted lijst van EUROPOL staan de meestgezochte criminelen van Europa. Op de lijst staan naast veel drugscriminelen onder meer mensenhandelaren, moordenaars, verkrachters en hackers.

Op de website EUMostwanted.EU is een overzicht van de voortvluchtige criminelen te zien.