Ga naar de inhoud
Op evenement

Thierry Baudet opnieuw aangevallen: man opgepakt

Een screenshot uit een video waarop de aanval te zien zou zijn. Beeld © @KWinkelaar

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie, is opnieuw aangevallen bij een campagnebijeenkomst. Dat laat de partij aan RTL Nieuws weten. Baudet is naar het UMCG ziekenhuis in Groningen gebracht. "Het lijkt erop dat alles goed zal komen."

Forum voor Democratie laat weten dat Thierry Baudet op zijn achterhoofd is geslagen met een bierfles. Ook is hij 'net naast zijn oog op de rand van zijn slaap geraakt'. Hij is daarna door zijn beveiliging naar het ziekenhuis gebracht. Daar is Baudet volgens de partij 'behandeld door een traumachirurg'. Verder is er nog niets bekend over de verwondingen van de partijleider.

Ook een beveiliger liep verwondingen op, hij raakte gewond aan zijn gezicht.

Man aangehouden

Een woordvoerder van de politie laat aan RTL Nieuws weten dat er één man ter plaatse is opgepakt. "We nemen dit serieus en doen onderzoek naar de toedracht."

Beelden van de aanval zie je hieronder:

In beeld: Baudet geslagen in Gronings café

00:35

De aanval zou hebben plaatsgevonden in een café aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen, schrijft RTV Noord die een medewerker van het café heeft gesproken. Baudet zou volgens het café meerdere keren zijn geslagen met een bierfles. De politie kan dit bevestigen noch ontkennen. Ook het café zelf wil hier niets over kwijt tegenover RTL Nieuws.

Baudet zou vanavond nog doorgaan naar een campagnebijeenkomst in Zwolle, maar dat gaat in verband met de 'veiligheid en gezondheid' van Baudet niet door.

Politici reageren: 'Onacceptabel'

Meerdere politici hebben gereageerd op de aanval op Baudet. Zo noemde demissionair premier Mark Rutte de aanval 'totaal onacceptabel'. "Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd."

Pieter Omtzigt (NSC) noemt het 'absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden'. "Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn." Caroline van der Plas (BBB) noemt het 'een walgelijke en laffe aanval'. Jesse Klaver (GroenLinks/PvdA) noemt de aanval op Baudet eveneens 'onacceptabel'. Hij stelt dat er 'iets goed mis is in onze democratie als we zo met elkaar omgaan'.

In de video hieronder reageren politici op de aanval op Baudet:

Lijsttrekkers geschokt: 'Aanslag op Thierry is aanslag op ons allemaal'

01:48

Esther Ouwehand (PvdD) noemt de aanval 'afschuwelijk', Stephan van Baarle (DENK) noemt het 'walgelijk' en Laurens Dassen (Volt) noemt het 'een bizarre actie'.

Eerder ook al aangevallen

Eerder, op 26 oktober, werd Baudet ook al aangevallen. Toen werd hij voorafgaand aan een lezing op de Belgische universiteit Gent geslagen met een paraplu. Hij kreeg een harde klap en liep een lichte hersenschudding op. 

Baudet moest toen tijdelijk zijn campagne-activiteiten stilleggen. De man bleek 30 jaar te zijn en van Oekraïense afkomst.

Peiling:
Volg het liveblog:
Peiling: forse groei voor PVV en GroenLinks-PvdA, NSC verliest vier zetels