Ga naar de inhoud
Wel tol voor vrachtverkeer

Auto's kunnen gratis door Westerscheldetunnel vanaf 2025

Het tolplein bij de Westerscheldetunnel Beeld © ANP

Vanaf 2025 hoeven bestuurders van personenauto's niet meer te betalen om door de Westerscheldetunnel in Zeeland te rijden. Vrachtverkeer blijft nog wel betalen.

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maakte het afschaffen van de tol vandaag bekend. In Zeeland werd al rekening gehouden met het verdwijnen van de tol. 

De stichting Zeeland Tolvrij sprak gisteren nog de verwachting uit dat vandaag bekend zou worden dat de tol per 1 januari 2024 zou verdwijnen. Dat wordt dus een jaar later, maar dan verdwijnt de tol toch echt. 

Sinds de opening van de Westerscheldetunnel betalen gebruikers om door de tunnel te mogen rijden. Nu betalen automobilisten nog 5 euro voor een enkele reis. 

vrachtverkeer

De tol voor vrachtverkeer wordt niet afgeschaft, tot teleurstelling van onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW. De organisatie zegt dat het afschaffen van de tol voor alle verkeer tot 'aanzienlijke kostenverlaging zal leiden voor goederen- en personenverkeer tussen Zeeuwse bedrijven en kernen.'

Minister
Lees ook:
Minister Harbers over Schiphol: 'Teleurstelling omwonenden terecht'

Vrachtwagens betalen nu, afhankelijk van hun lengte, tussen de 18 en 25 euro om door de tunnel te mogen rijden.

Nog één toltunnel

Als de Westerscheldetunnel straks tolvrij wordt, is er nog één toltunnel in Nederland over. De Kiltunnel bij Dordrecht kost 2 euro voor personenauto's. Daarnaast kent Nederland ook een tolbrug: wie in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug met de auto de Oude Rijn over wil steken, moet 50 cent tol betalen.