Ga naar de inhoud
Direct verwijderd

Arnhem in rep en roer om poster in abri met 'arm kind'

In Arnhem is ophef ontstaan over een poster die op zo'n 30 plekken in de stad in abri's is gehangen. Daarop staat een treurend kind met daarnaast de tekst 'Arm kind. Natuurbranden, overstromingen, vernietigende orkanen, door opwarmende oceanen. Toch vinden je ouders dat ze het recht hebben jou op de wereld te zetten'. 

Het doel van de posteractie is om mensen te confronteren met de klimaatproblemen. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Veel mensen reageren woest op de tekst. "Wat een walgelijke poster is dit!!", zegt Gert in een reactie op X. Maurice voegt daar aan toe: "Je bent ziek. Mensenhater!"

En Joke reageert: "Jan is het type dat zo diep gezonken is in zijn klimaatpsychose dat hij er niet voor terugdeinst om (..) eigenhandig de bevolking te gaan uitdunnen. Levensgevaarlijk ventje!" Jan van Meerten laat op Facebook weten: "Kind, jij had eigenlijk niet mogen bestaan, je bent ongewenst. Geestelijke kindermishandeling in Arnhem."

Heftige reacties

De posters hingen er nog geen twee dagen, maar vanwege de extreme hoeveelheid en vooral heftigheid van de reacties, zijn ze vandaag weer weggehaald. "Dit hebben wij nog nooit zo meegemaakt."

Achter het initiatief voor de posters zit 'Aarde in Balans' van Jan Mulder, die zich actief inzet voor het klimaat. Op zijn website is te lezen dat het de bedoeling was om de poster ook landelijk te verspreiden. Om dat te kunnen bekostigen, zette hij zelfs een doneeractie op touw. Maar zover komt het niet. 

Kapot geschrokken

Al na twee dagen zag het ingehuurde reclamebureau zich genoodzaakt de posters te verwijderen uit de bushokjes in Arnhem. Sinds ze er hingen, stond de telefoon van het reclamebureau roodgloeiend. En dat waren geen leuke telefoontjes. Een medewerker laat weten: "We zijn ons rot geschrokken. Er is nog nooit ergens zo heftig op gereageerd als op deze poster. We zijn aan de telefoon belaagd met de meest verschrikkelijke verwensingen."  

Het bureau wordt vaak ingehuurd om posters te verspreiden voor politieke partijen of religieuze organisaties. Daarbij gaat het volgens het bureau nooit om hun persoonlijke mening. Wel kijken ze of de poster past binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. "Uiteraard hebben wij hier goed naar gekeken, maar wij vonden dat met deze poster geen lijn werd overschreden."

Per direct verwijderd

Nooit eerder moest het bureau ingrijpen bij een campagne. "Maar er waren aanwijzingen dat mensen de borden langs de weg kapot wilden maken". Dus vanwege zorgen om de verkeersveiligheid, en ook de veiligheid van de medewerkers, is besloten om de posters per direct te verwijderen. 

Wethouder Bob Roelofs, van de gemeente Arnhem, laat desgevraagd weten de poster 'onsmakelijk' te vinden, maar er verder geen oordeel over te hebben. "Als gemeente hebben wij hier verder geen rol in."

Initiatiefnemer Jan Mulder laat via X weten dat hij ook positieve reacties op het idee heeft ontvangen.

In een ander bericht op X laat de initiatiefnemer weten dat het doel van de poster is om mensen bewust te maken van het klimaatprobleem. En juist op te komen voor kinderen die hierin geen stem hebben, maar wel een zeer onzekere toekomst tegemoet gaan.

Ook laat hij hier weten morgen meer uitleg te zullen geven.