Ga naar de inhoud
9000 vierkante meter

Grootste filiaal Zara ter wereld opent in Rotterdam

Een ander filiaal van Zara in Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Niet New York, Tokio, Parijs of Madrid. Nee, het grootste Zara-filiaal ter wereld opent vandaag de deuren in Rotterdam. De kledingzaak aan de Coolsingel beslaat zo'n 9000 vierkante meter. Zo'n grote winkel past in de strategie van het bedrijf.

De nieuwe Zara-winkel zit in een voormalig C&A-pand aan de Coolsingel in Rotterdam. De 9000 vierkante meter zijn verspreid over vijf verdiepingen.  

Naast Rotterdam opent het moederbedrijf van Zara, Inditex, ook in Parijs en Miami grote Zara-vestigingen. Het internationale modebedrijf opent meer grote zaken en sluit kleinere winkels. In een jaar tijd verdwenen er zo 625 zaken.

Inditex, ook eigenaar van kledingmerken Pull & Bear, Bershka en Stradivarius, telt nu nog 5745 winkels.

Besparen

De Zara-eigenaar bespaart met de grotere winkels op de kosten, die zo per verkocht kledingstuk omlaag gaan. Volgens de Financial Times bieden de grotere winkels ook ruimte voor de andere productlijnen van Zara zoals cosmetica, schoenen, sportkleding en de huishoudelijke artikelen van Zara Home.

Kwakkelend
Lees ook:
Kwakkelend Bristol sluit winkels om personeelstekort: 'Hoop dat we het redden'

Daarnaast spelen de fysieke winkels een rol in de onlineverkoop, omdat in de grotere vestigingen bestellingen opgehaald en teruggebracht kunnen worden. Het bedrijf integreert in meerdere nieuwe winkels onder andere een QR-systeem om pashokjes te reserveren en zelfscankassa's.

Zara kreeg dit jaar te maken met hogere kosten voor personeel. Zo gingen de lonen van medewerkers in Spaanse winkels flink omhoog na acties. Dat is gecompenseerd door de kledingprijzen buiten Europa fors op te drijven.

In Nederland zijn naast de zaak in Rotterdam meer dan twintig filialen van Zara.

Bekijk ook: Barbie is een commercieel succes

01:35
Zara heeft misschien wel de grootste Barbie-collectie, met meer dan honderd producten gebaseerd op de film.